Недељник на румунском језику „Либертатеa“ прославља 75. рођендан

Теодора Смољан (фото: приватна архива)
Теодора Смољан (фото: приватна архива)

Извор: УНС онлајн, 28. мај 2020. године

Одговорна уредница недељника „Либертатеа“ на румунском језику Теодора Смољан поводом 75 година од настанка тог листа каже да дуга традиција „Либертатее“ одражава велику жељу да се писана реч настави на румунском језику у Србији.

"Новинско-издавачка установа ‘Либертатеа’, са својим одељцима и недељником представља велико благо где се налазе вредности, традиције и обичаји, културна дешавања и литерарне креације припадника румунске националне мањине", рекла је УНС-у Смољан.

Додаје да сваки нови број недељника "Либертатеа", листа на румунском језику са најдужом традицијом, који излази у Панчеву, за њих представља доказ да и даље постоје као народ на овим просторима.

Седам и по деценијa изласка недељника, каже Смољан, прославили су са читаоцима на повећаном броју страна, уз ексклузивни садржај и подсећање на најважније сегменте за 75 година извештавања о догађајима из Војводине.

Упоредо са недељником "Либертатеa", у оквиру новинско-издавачке установе "Либертатеа" од 1947. излази и часопис за културу, уметност и књижевност "Lumina", од 1948. часопис за децу "Bucuria copiilor" и од 1972. године омладински часопис "Tinerețea".  Уредница Смољан истиче да је издавачка делатност "Либертатее" богата и са 924 наслова, које су од ове године и дигитализоване.

Највећи изазов за недељник, каже Смољан, представља прелазак на дигиталне платформе. На порталу www.libetatea.rs, садржај недељника објављује се већ две деценије на којем се налази и њихова архива. Фејсбук профил отворен је 2012, а Инстаграм од прошле године. Ове године покренули су и апликацију за мобилне телефоне и таблет уређаје - Săptămânalul Libertatea.

Смољан се захвалила УНС на помоћи и подршци који је у више наврата, каже, указао њиховој институцији у тешким периодима, као што је био и недавни протест колектива "Либертатее" да се национални савети не мешају у уређивачку политику куће. Истакла је и њихову добру сарадњу са Удружењем професионалних новинара Румуније.

Оваква удружење, каже она, значајна су за све новинаре, поготово за мањинске медије.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.