Изложба "Народно градитељство Мађара у средњем Банату" у Бечеју

Pixabay
Pixabay
Pixabay

Извор: РТВ (Зорана Богдановић) 22. јул 2020.  

Иако је због тренутне епидемиолошке ситуације изостало свечано отварање, љубитељи уметности, традиције и културе у Градском музеју Бечеј у наредних месец дана могу погледати изложбу под називом "Народно градитељство Мађара у средњем Банату", аутора Бранислава Милића, етнолога из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.

Поставка "Народно градитељство Мађара у средњем Банату" састоји се од 33 паноа и шест макета, које су израдили ученици треће године смера моделарство Електро-техничке школе "Никола Тесла" из Зрењанина.

Немања Карапанџић, кустос Градског музеја Бечеј каже:

"Прво су градили земунице, касније полуземунице, а затим, када су почели да зидају објекте надземног типа, онда су то биле набијаче за које се користила земља, грање и трска. Штавише, у Бечеју је до пре педесет-шездесет година било пуно кућа набијача или тршчара јер је то било доступно у природи."

Изложба треба да дочара живот обичног човека у средњем Банату у периоду од друге половине 18. до почетка 20. века. Куће које су приказане на изложби нису споменици културе, али се њихова вредност и специфичност огледа управо у архитектури.

"За Мађаре и њихово градитељство су карактеристични њихови забати са мотивима сунца. То је аналогија коју носе из своје прапостојбине. Много таквих грађевина, обично сеоског типа, налази се у Мађарској у околини Баје, Сексарда, Чонграда, Сентеша", истиче Карапанџић.

Заинтересовани грађани изложбу могу посетити сваког радног дана у периоду од 8 до 19 часова, а улаз је бесплатан.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.