Ковачица препуна сликара, међу њима и Виерослава Светлик

Виерослава Светлик
Виерослава Светлик
foto: print skrin, RTV, Jutjub

Извор: Извор: РТВ (Снежана Филиповић), 27.јул 2020. године

Ковачица центар наивног сликарства препознатљива је по многобројним сликарима познатим широм света. И данас у овом Јужнобанатском месту готово да нема породице у којој се неко не бави овим послом, а међу многобројним сликарима је и Виерослава Светлик. Неки од њених радова нашли су место у домовима познатих личности.

Од 1802. године када су у Ковачицу почели да се досељавају сиромашни радници из Словачке у потрази за бољим животом ово место постајало је специфично по много чему. Највише као колевка наивног сликарства.

Средином прошлог века Зузана Халупова и Мартин Јонаш прокрчили су пут наивним сликарима из Ковачице и од тада њихови радови налазе се у најпознатијим светским галеријама и приватним колекцијама.

И данас ово Јужнобанатско место има пуно сликара. Међу њима је и Виерослава Светлик. Растући у таквом оружењу било је предодређено да заволи сликарство.

На њеним радовима доминира девојка дуге црне косе и плавих очију.

Инспирацију налази у људима, природи, старинским кућама са крововима од сламе. Урадила је више од 900 графика, а воли да осликава и тикве, оклагије, шамлице, варјаче..

Од 2002. године када је имала прву изложбу Виерослава је више пута излагала самостално код нас и у иностранству углавном у Словачкој и Бечу а њени радови били су део колективних изложби које је организовала галерија "Бабка" широм света.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.