Таблет рачунари и интернет за 600 ученика широм Србије

Pixabay
Pixabay
Pixabay

 Извор: Дневник, 6. август 2020. године      

Више од 600 ромске деце основношколског узраста имаће обезбеђен интернет и таблет рачунар захваљујући којима ће моћи да прате наставу на даљину, а такође биће подржани при упису у школу, редовном похађању наставе и учењу, као и кроз организовање додатних часова.

Одговарајући на изазове у образовању са којима се ромске породице суочавају услед епидемије КОВИД-19, Фондација за образовање Рома (РЕФ) је уз подршку Швајцарске развојне агенције и делегације Европске уније креирала „Етегдепсу Фунд“ кроз чија средства се обезбеђује подршка деци ромске националности у Србији, посебно у наставку образовања услед преласка на онлајн наставу. Активности у оквиру Etegdepsu Fund биће спровођене до краја 2020. године, а прве таблет рачунаре већ су добили ученици основне школе у Земуну. 

- Фондација за образовање Рома креирала је „„Etegdepsu Fund“, уз чија средства партнерске организације одговарају на изазове са којима се ромске породице суочавају, а који директно утичу на повећање ризика од напуштања образовања код ромске деце. Циљ нам је да кроз средства обезбеђена из овог фонда, ромску децу на време припремимо за наредну школску годину. Партнерске организације својим активностима, уз подршку Фондације за образовање Рома, покривају укупно 15 локација широм Србије и то: Беочин, Бач, Земун, Бор, Зајечар, Крушевац, Крагујевац, Врање, Врањска бања, Прокупље, Павловац, Сурдулица, Владичин Хан, Алексинац, Бујановац - изјавио је ко-директор Фондације за образовање Рома Ређепали Чупи. 

Центар за едукацију Рома и етничких заједница, Удружење Рома Беочин и Фонд за отворено друштво у сарадњи са покретом „Опре Рома Србија", чине тим партнерских организација које реализују ове активности за подршку деци ромске националности у школовању. 

- Током кризе изазване епидемијом вируса ковид-19, ђаци ромске националности због лоших услова у којима живе, имали су велики проблем да се адекватно укључе у наставу на даљину, односно да наставе процес образовања. Самим тим, Фондација за образовање Рома је препознала да ту постоји потреба за усмеравањем средстава и подржавањем наших активности како би се та ситуација променила. Сви подељени таблет рачунари и интернет картице ће и након завршетка пројекта остати на располагању деци из најугроженијих породица, како би несметано могла да прате наставу на даљину и остану у систему образовања - рекао је председник Центра за едукацију Рома и етничких заједница - ЦЕРЕЗ Љуан Коко. Љ. П.

 

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.