Обележени „Дани буњевачке културе“, традиција Дужијанце се наставља

Извор: Данас; Аутор: Бета, 26. август 2020. године

Буњевачки културни центар Нови Сад је, у сарадњи са Културним центром Новог Сада, обележио шесте по реду „Дане буњевачке културе“, у клубу „Трибина младих“, саопштио је вечерас Културни центар Новог Сада.

Програм је отворио председник Буњевачког културног центра Нови Сад Мирко Бајић, рекавши да се овогодишњи „Дани буњевачке културе“ своде на приказ Дужијанце у поставци Центра за културу из Суботице и Културно-уметничког друштва „Буњевка“, али да се ће се традиција обележавања Дужијанце наставити и следеће године.

У наставку програма је председница Националног савета буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић указала на значај овог програма следећим речима:

„Дужијанца је један од значајних националних празника наше заједнице и централне личности те Дужијанце јесу бандаш и бандашица који данас долазе из Суботице (КУД „Александрово“).

Она је додала и да је Маријан Хорвацки бандаш, а Ивона Ивковић је бандашица.

Након представљања бандаша и бандашице, реч је преузела Ката Кунтић која је као аутор изложбе представила и објаснила симболе Дужијанце.

Ове године посебно је био истакнут симбол круне, а као најважнији симбол представљен је „крув“, а потом и венац од новог жита који је носио бандаш.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.