Женски ромски бенд из Србије за једнакост и слободу жена

Аутор:Танјуг, Дојче веле, извор: РТВ, 5. децембар 2020. године

Шест младих Ромкиња из Београда и шест из Ниша направило је бенд с циљем да се њихова жеља за равноправношћу и слободом чула што даље, пише Дојче веле, истичући да "Pretty Loud", који постоји од 2014. године није само женска музичка група, већ и важан друштвени пројекат.

"Желимо да покажемо да жена може да буде храбра, јака, самостална и да може сама да доноси одлуке'", каже 19-годишња Живка Ферхатовић, Ромкиња из Београда и једна је од чланица бенда "Pretty Loud" који постоји од 2014. године. Његове чланице имају између петнаест и двадесет седам година.

"Pretty Loud" је, кажу чланице бенда, настао с циљем да младим Ромкињама омогући једнакост права и слободу.

"Жене у ромској традицији немају право гласа и приморане су да раде ствари против своје воље", прича 27-годишња Злата Ристић, док Силвиа Синан наводи да се "Pretty Loud" бори за све жене света, не само за Ромкиње.

"Боримо се за то да жене имају више самопоуздања. Желимо да верују у себе и да не сумњају да то што раде није добро и да се неће исплатити'", додаје Синани.

Музички програм бенда, чије чланице имају између 15 и 27 година, је спој поп и реп звука с традиционалном ромском музиком, а песме пишу на три језика: ромском, српском и енглеском.

У текстовима се баве проблемима као што су дечији бракови или неравноправност жена и мушкараца.

Омладинска организација " Schuler Helfen Leben " из Берлина подржава рад групе већ три године. Средњошколци из целе Немачке бирају где ће радити на један дан и своју дневницу донирају тој организацији, а она од добијених средстава финансира изабране пројекте у источној Европи.

Важност њихове мисије препознала је и принцеза Јелисавета Карађорђевић која их је позвала да наступају на њеној изложби "Дуго путовање кући'".

Највећи досадашњи успех бенда је овогодишње учешће на фестивалу "Жене света" (Women of the World) у Лондону.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.