Штампане публикације и музичка издања Удружења “Гергина” чувају језик, традицију, идентитет и обичаје Влаха

Аутор: Ј.Б.К, извор: Данас, 8. децембар 2020. године

За неколико дана Удружење за очување традиције, језика, културе, обичаја и идентита Влаха „Гергина“  навршиће је 11 година постојања и рада.

Формирано је у Неготину, 15.децембра 2009. године, са жељом да ради на очувању културног наслеђа Влаха у Неготинској и Тимочкој Крајини, али и читавој Србији, као и у околним државама у којима живе Власи и за то време “Гергина” је самостално или у сарадњи са Националним Саветом Влаха публиковала више од 20 књига на влашком језику, објавила више од 30 аудио и видео носача са музичком заоставштином Влаха, организовала десет  фестивала влашке музике у Неготину, учествовала на бројним фестивалима у земљи и иностранству, подсећа на активности председник Удружења прим. др Синиша Челојевић.

Ове године је епидемија онемогућило одржавање традиционалног интернационалног фестивала влашке музике “Гергина”, али ће захваљујући пројектном финансирању Министарства културе и информисања у области савременог стваралаштва за националне мањине и Општине Неготин, “Гергинина” библиотека и фонотека бити богатија за нова издања.

– У књизи “Кинтјећиљи Влахилор – Влашке песме – Valch Songs”  објављени су текстови педесет изворних влашких песама и за њу је предговор написала етномузиколошкиња, музичка критичарка и уредница часописа Етноумље Марија Витас. Предговор је штампан на влашком, српском и енглеском језику, а књига садржи и компакт диск са песмама чији су текстови објављени. Објавили смо још једну књигу на влашком ове године и то је књига песама “Ињима ће друм ај луат” аутора Борике Вракњану – Боривоја Илића и она садржи око 80 углавном љубавних песама – објашњава председник “Гергине”.

“Гергинина” фонотека обогаћена  је са два нова музичка издања –  ЦД Жива Динуловић – ла фестивалу “Гергина” – На фестивалу “Гергина” – at the Festival “Гергина” и ЦД Витомира Станојевића – Вјерусрљи Влахилор – потпури влашких мелодија – Vlach Melody Medly.

У оквиру едиције коју су посветили великанима влашке музике неготинско Удружење  за очување традиције, језика, културе, обичаја и идентита Влаха припрема за штампу двојезичну публикацију посвећену виртоузу на саксафону Живојину Живи Динуловићу.

Приређивач текста је уметнички директор фестивала “Гергина” и музички уредник првог програма Радио Београда Ненад Камиџорац, а како сазнајемо у Удружењу, ову публикацију пратиће ЦД  са снимљеном емисијом о Живојину Динуловићу емитованом на првом програму Радио Београда у серијалу Музичка плетеница.

Додајмо такође, да је у току припрема фото изложбе посвећене Прахову. Наиме, људе, обичаје и догађаје у Прахову што је и назив изложбе “Праова – лумја, адјетурлји си интинпларилји /Прахово – људи, обичаји и догађаји” приказаће 45 старих, документарних црно-белих фотографија.

Жеља организатора, Удружења “Гергина” је да ова изложба постане трајна поставка у праховском Дому културе, те ће поставку након планиране изложбе, с том намером поклонити Месној заједници Прахово.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.