Бошњачко национално веће обележава Дан школства на босанском језику

Извор: Данас, аутор: С. Новосел, 19. фебруар 2021. године

Међународни дан матерњег језика, 21.фебнруар, који се у овом делу Србије обележава као Дан школства на босанском језику у Санџаку, Бошњачко национално веће (БНВ) обележаваће сутра и у недељу.

За сутра је заказана промоција едиције #Интерпретације из бошњачке књижевности“ аутора Сеада Шемсовића и Нехрудина Ребихића, са босанско-херцеговачких универзитета.

Осим аутора, на промоцији ће говорити и резензенткиња Надија Реброња, са Државног универзитета у Новом Пазару.

Едиција је заједнички пројекат БНВ и Завода за културу санџачких Бошњака у Србији.

У недељу биће одржана конференција „Стање и перспективе босанског језика“.

На ту тему говориће потпредседници БНВ проф. др Саит Качапор и Мухедин Фијуљанин и професори са Универзитета „Демал Биједић“ и представници институција из Мостара.

Припремни процес наставе на босанском језику почео је 21. фебруара 2013. године и у знак сећања на тај догађај, БНВ је тај датум прогласило Даном школства на босанском језику.

Образовање на босанском језику, у редовну наставу, ушло је школске 2013./2014.године. Најзаступљеније је у Новом Пазару, Тутину и Сјеници.

Према подацима бошњачког националног савета образовањем на босанском језику, актуелне школске године, обухваћено је 16.672 деце од претшколаца до средњошколаца.

Настава се одвија у 39 васпитно-образовних установа у Санџаку, односно три предшколске установе, 26 основних и 10 средњих школа.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.