Магични свет Влаха прва епизода серијала Почудиште

Фото: принтскрин јутјуб Бета
Фото: принтскрин јутјуб Бета

Извор: Бета

"Говори из утробе бића на граници између истинитог и лажног, овостраног и оностраног, казивање о боговима и херојима, о свету, о космосу, о нама мит...”

Недавно је изашла прва епизода из серијала кратког документарног филма о митовима, легендама и народним обичајима Балкана чији су аутори један етнолог и једна уметница.

Анђела Ђермановић, визуелна уметница и докторанткиња на београдском Факултету ликовних уметности, и Александар Репеџић, етнолог, назвали су серијал Почудиште попут народног ритуала против зле магије.

"Почудиште ће се, поред народне традиције и културе, бавити и народном кухињом, односно традиционалним рецептима тог краја, урбаним срединама, маргинализованим групама, визуелним радом уметника и свим оним што чини антрополошки рад", рекао је Репеџић.

Говорећи о садржају прве епизоде, Репеџић каже: "Тема прве епизоде "Магични свет Влаха" јесте да видимо традицију и културу у североисточној Србији, тачније Влаха који живе на територији општине Кучево. Једним делом смо се ослонили на оно што можемо да видимо у самом Кучеву, као што су Дубочке русаље, Мума Падури, прича о змају и култ мртвих код Влаха."

Серијал је резултат заједничког истраживања Репеџића и Анђеле Ђермановић, који већ сарадјују у оквиру блога Етнолог.

"Нашом сарадњом смо схватили колико су нам погледи исти и колико су заправо етнологија и антропологија и уметност повезани. Желели смо да удјемо у још озбиљнију, динамичнију и живописнију форму, односно филм који лично интересује и њега и мене", рекла је Ђермановић.

Инспирација за серијал је, како објашњава Андјела, „целокупан антрополошки и етнолошки систем“, односно религија, обичаји, ритуали, урбане легенде, што је изузетно живописан материјал.

"Проучавање народних обичаја и митова заправо даје уметнику увид у основно питање зашто, зашто смо такви какви јесмо и зашто радимо ствари које радимо", додала је Ђермановић.

Уметници се надају да ће овим серијалом допринети очувању културног наслеђа представљањем разноликости обичаја нашег региона.

Прилог Кинеске медијске групе (ЦМГ)

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.