Суботица после 15 година добила Савет за међунационалне односе

Извор: Данас, Аутор: Н.Ј., 8. април 2022. године

Одборници су на данашњој седници Скупштине града Суботице именовали чланове Савета за међунационалне односе, након 15 година чекања, иако закон то налаже у мешовитим срединама. Најављено је и да је следеће године у плану и комплетно уређење градског корзоа и пешачке зоне.

Савет за међунационалне односе имаће десет чланова: два представника српског народа, четири представника мађарске националне заједнице и по једног члана испред хрватске, буњевачке, ромске и црногорске националне мањине.

Такође, донета су и решења о давању сагласности на годишње програме рада јавних и јавно комуналних предузећа и именовањима директора ових предузећа.

Председник Одборничке групе Српске напредне странке (СНС) Вељко Војнић рекао је да је важно да се не запостави центар града па је сходно томе планирано да се у следећем ребалансу буџета обезбеде средства за израду пројекта за потпуно уређење градског корзоа и пешачке зоне у Суботици.

„Став СВМ-а је да се ограничи спратност на том простору који се налази између насеља Прозивка и центра града, да се тамо могу изградити приземне зграде са максимално једним спратом и поткровљем и ништа више преко тога, као и да се то строго контролише, а не да се дозвољава доградња још по једног спрата или нивоа. Такође, да се уз сваки објекат обавезно обезбеде и гаражна места и одговарајући број паркова и дечијих игралишта“, објаснио је Нагел.

Поједини опозициони одборници су навели да нису оптимисти када су у питању именовања директора јавних и јавно комуналних предузећа.

 „Грађани ће моћи да дају своје мишљење на све планове и допуне планова детаљног уређења, а постоји и обавезна јавна расправа. Јако је добро да чујемо мишљење грађана, јер што више људи изнесе проблеме, тада можемо целовитије и боље да уредимо наш град“, каже Војнић.

Према његовим речима, Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање већ дуже време припремају планове.

„Надам се да ћемо следеће године већ обезбедити средства за само уређење градског Корзоа“, навео је Војнић.

Он је рекао и да је овом јавном предузећу повећан буџет за 141 милион динара, а да ће средства бити усмерена на развој путне инфраструктуре.

„Пре свега на изградњу улица у приградским насељима и ободним деловима самог града, у месним заједницама Макова Седмица, Жељезничко насеље и другим месним заједницама“, казао је Војнић.

Одборници су на данашњој седници донели Одлуку о изради Измене дела Плана детаљне регулације за део простора оивичен улицама Максима Горког, Београдски пут, Блашка Рајића и Сенћански пут у Суботици – југозападни део.

Председник Одборничке групе Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Јанош Нагел рекао је да ће се кроз тај План у будућности извршити одређене промене у погледу измештања Кванташке пијаце на Сивачки пут и измештање комплекса објеката Ватрогасне јединице Суботица из улице Максима Горког на крај улице Браће Радића.

„Јавна и јавно комунална предузећа животаре. То је једно јавно замагљивање чињеничког стања. Мала су то средства усмерена ка овим предузећима да би се могли испунити основни услови живота у нашој заједници“, оцењује одборница Демократске странке Србије (ДСС) Јелица Сантрач испред Покрета грађанске Суботице (ПГС).

Она сматра да нова именовања директора ових предузећа неће боље радити, с обзиром да су и претходне власти много обећавале као и ова.

 „У суштини, ми не видимо валидне, рационалне, праве исходе онога што они обећавају, а силна средства са сва три нивоа власти одлазе, не знамо ни сами куда. Суботица стагнира, то имамо прилике да видимо већ деценијски уназад и то је нешто што нас као грађане дубоко боли“, каже Сантрач.

Кад је у питању изградња суботичке урбане средине, она наводи да она угрожава језгро града.

„Јасно је шта је позадина тога и који је то степен корупције, да се не рашчисте неке ствари, јер талас нове урбанизације се приближава центру града и ми тиме угрожавамо наше заштићено градско језгро, не чувамо га други народи у у свету, већ једноставно дозвољавамо да се то дешава“, сматра Сантрач.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.