Након реаговања Заштитника грађана Министарство просвете мења спорне уџбенике за српски језик

Зоран Пашалић, Фото: скриншот Јутјуб РТВ
Зоран Пашалић, Фото: скриншот Јутјуб РТВ

Извор: Данас, Аутор: Бета, 11. април 2022. године

Након реаговања Заштитника грађана поводом заштите права и слобода националних мањина, Министарство просвете, науке и технолошког развоја затражило је од издавача уџбеника за српски језик за осми разред основне школе да до средине маја измене спорни део садржаја у вези са називима јужнословенских језика.

У саопштењу Заштитника грађана се наводи да је по притужби Националног савета хрватске националне мањине покренут поступак контроле правилности и законитости рада Завода за унапређивање образовања и васпитања и надлежног министарства, којим је утврђено да је у спорном уџбенику наведено „да се Хрвати, Бошњаци и Црногорци користе српским језиком али га називају хрватским, босанским и црногорским језиком“.

„Заштитник грађана је у препорукама за отклањање недостатака од Министарства просвете, науке и технолошког развоја затражио да до почетка наредне школске године повуче из употребе овај уџбеник“, наводи се у саопштењу.

У обавештењу о поступању по препорукама Заштитника грађана, ресорно министарство наводи да је Завод за унапређивање образовања и васпитања издавачима ових уџбеника упутио смернице да „измена дела садржаја у уџбеницима за српски језик за осми разред основне школе треба да представља наративно објашњење поделе јужнословенских језика, без табеле или листе“.

Ресорно министарство даље наводи да је Завод издавачима оставио рок до 15. маја 2022. године да поднесу захтев за утврђивање да ново издање одобреног уџбеника садржи измене и допуне, као и да је од издавача  затражено „да све примерке ових уџбеника који су још увек на тржишту обезбеде исправком објављеног текста у виду одштампане исправљене странице припојене постојећој страници у уџбенику“.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.