Почела обука за педагошке асистенте

Илустрација Pixabay
Илустрација Pixabay

ИзворДневник, Аутор: С. М., 12. април 2022. године  

Обука педагошких асистената за рад са ученицима ромске националности, коју је припремило Министарство просвете са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, обезбедивши за то ИТ опрему, отпочела је ове недеље. Ово је само једна од активности како би се смањио број ромских ђака који рано одустају од школовања, ради чега је креирано и Упутство за спречавање раног напуштања образовања са препорукама и предлозима мера за превенцију осипања. 

Тренутно је у систему 250 педагошких асистената који пружају помоћ и додатну подршку не само деци већ и наставницима, васпитачима, стручним сарадницима и родитељима. Акредитована су четири програма и спроведене обуке за јачање капацитета преко 2.000 запослених у образовању, а за менторе је ангажовано 200 особа. 

Припремни предшколски програм похађа 80 одсто деце ромске националности, док се 85,4 одсто уписује у основну школу. Током последњих пет школских година додељено је више од 6.000 стипендија ромским ученицима, од чега 65 одсто чине девојчице, додаје ресорно министарство. Оно истиче да ће наставити са мерама подршке ромској заједници, афирмативним уписом у предшколске установе и основну школу без докумената, као и кроз стипендије и афирмативну меру уписа у средњу школу и високошколске установе чији оснивач је Република Србија, додајући како је изузетно важно да све оне, било на републичком или локалном нивоу, буду координисане, синергијске и у циљу достизања што вишег нивоа образовања сваког ученика. 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.