На Филозофском факултету у Универзитета у Новом Саду организује се лекторат за чешки језик

 Извор: Дневник, Аутор: Дневник, 12. мај 2022. године

На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, у уторак је потписан споразум о сарадњи између ЈЦММ-а (Јужноморавског центра за међународну мобилност) и Филозофског факултета којим ће се у оквиру Центра за језике Факултета организовати лекторат за чешки језик. Лекторат ће изводити наставу чешког језика и увода у чешку културу за студенте свих факултета Универзитета у Новом Саду. 

До потписивања споразума дошло је на иницијативу ЈЦММа, а уз подршку Масариковог Универзитета и Амбасаде Републике Чешке у Београду. 

Присутнима су се обратили амбасадор Чешке у Србији,Томаш Кухта, Жолт Сакалаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, као и проф. др Иван Мали са Масариковог универзитета, проф. др Сабина Халупка Решетар, проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, директор ЈЦММа Милош Сифалда, и проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, декан Филозофског факултета. 

Истакнуто је да је оснивања оваквог лектората, значајно не само за културу, већ и за економију. Указано и је и на значај заштите и чувања права националних мањина и националних заједница у Војводини, али и на богатсво различитости и језика који се негују на Филозофском факултету. 

Поред представника ЈЦММ-а и Масариковог Универзитета, у чешкој делегацији било је и пет представника Јужноморавске покрајине. 

Гости су након церемоније потписивања споразума, обишли и Семинарску библиотеку за словакистику, у коју ће бити смештене и поклоњене књиге и уџбеници на чешком језику, а обишли су и малу изложбу књига на чешком језику и превода са чешког језика коју је припремила Библиотека Филозофског факултета.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.