Доба када су Словаци населили Ковачицу

Илустрација, скриншот Јутјуб РТВОК
Илустрација, скриншот Јутјуб РТВОК

Извор: Политика, Аутор: О.Ј., 13.мај 2022. године

Велики јубилеј, 220 година од досељавања Словака у Ковачицу, општина обележава и слави низом манифестација од 13 до 29. маја. Двонедељни програм начиње прослава Дана школе „Млада покољења”, док је његово свечано отварање заказано за суботу, 14. маја богатим културноуметничким програмом, на главном ковачичком тргу и Свечаном академијом у Дому културе „3 октобар”.

Прославу ће увеличати концерти групе „Духа” поводом три деценије њеног постојања и гостију из Републике Словачке, групе „Кандрачовци”, као и наступи Удружење жена Ковачица, једног од најстаријих у Банату, оркестра, хора и фолклорни ансамбл основне школе и ковачичке Гимназије, Дневног боравка и хора Удружења пензионера. Овом приликом наступиће и велики број певачких и плесних група, оркестара и културно-уметничких друштава из Уздина, Идвора, Црепаје, Дебељаче, Падине, али и гостију из панчевачке Војловице, Старе Пазове, Белог Блата, Кулпина, Кисача и Новог Сада.

Недеља, 15. мај, почиње Свечаним богослужењем у ковачичкој Словачкој евангеличкој цркви, након чега ће бити отворена изложба старих списа и Библија у Парохијском дому. Током дана трајаће такмичење у кувању рибље чорбе, да би се завршио „Ковачичком захрадском”, забавом са словачком музиком, на месном тргу. Током свечаности биће организован и Дан отворених врата у Гимназији, плес матураната и презентација филма „Снови” Мартина Јонаша у Меморијалном дому славног сликара наиве.

Субота, 21. мај, започеће Даном отворених врата у Ватрогасном дому и пријатељском утакмицом ветерана „Славије” из Ковачице и београдског „Партизана”, докје вечерњи термин резервисан за рок концерт више бендова. Сутрадан ће бити организоване „Гулашијада” и „Пасуљијада” на Спортско-рекреативном центру „Славија” и низ рекреативних дешавања, као што су Крос РТС-а, „Игре без граница”, одбојка на песку, куглашка утакмица и фудбалско надметање „петлића” Ковачице и Падине. Последњи дан прославе јубилеја испуниће програм „Распевани драгуљи”, наступи победника претходних 30 издања фестивала у ковачичком домукултуре. 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.