Бојанка о македонским обичајима

Извор: Политика, Аутор: О.Ј., 13. мај 2022. године

Захваљујући пројекту Удружења Македонаца „Македониум” из Београда, традиција различитих крајева Македоније приближена је сада малишанима на пријемчив начин, кроз занимљиву бојанку, у издању Македонског информативног и издавачког центра.

Управо изашла публикација штампана је у тиражу од 500 примерака,, а захваљујући илустрацијама младих ликовних уметника македонског порекла, Синише Новеског и Ирене Ђукић, деца ће кроз креативан рад моћи да се ближе упознају са традицијом, обичајима, архитектуром и националним обележјима, различитих крајева Северне Македоније.

„Ту су обичаји како се припрема трпеза за различите верске празнике, како се оганизује традиционална Галичка свадба и празновање датума типичних само за Северну Македонију, као што је Летник, очекивање пролећа, затим празник Прочка, када се са децом организује такозвано амкање - хватање јајета. Заступљена је и класична македонска кућа и црквена архитектура, а ту су и традиционални инструменти, попут кавала, гајди тапана и македонска кола”, објашњава Зорица Митровић, председница Удружења „Македониум”, најављујући припрему другог издања бојанке - македонски обичаји у сликама. 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.