Важно очување језика и културе

Илустрација (скриншот Јутјуб Радио Босилеград)
Илустрација (скриншот Јутјуб Радио Босилеград)

извор: Дневник, аутор: Е.Д, 30. мај 2022. године

Мађарска пружа снажну подршку мађарској националној мањини у Србији, а такав степен подршке жели да достигне и бугарска национална мањина када је у питању њихова матична земље, Бугарска. То је између осталог изјавио председник Националног савета бугарске националне мањине Стефан Стојков, који је у Суботици разговарао са руководством Националног савета мађарске националне мањине.

Посета представника бугарске националне мањине Суботици представља наставак одличне сарадње са мађарском заједницом у Србији. Бугара у нашој земљи према званичном попису има око 20.000, али Стојков тврди да их има више од 100.000. Он истиче да од мађарске мањине могу много тога да науче, између осталог и то како да се изгради боља сарадња и обезбеди снажнија подршка матичне земље.

„Ми, као Национални савети, немамо ингеренције, али добросуседски односи, какве тренутно имају Србија и Мађарска, ја бих волео да такве односе у наредном периоду имају Бугарска и Србија. Сведоци смо да су пре који дан господин Орбан и господин Вучић постигли договор везано за гас, не разумем се у то, али видим да је то велика сарадња. Волео бих да такву сарадњу имају Република Бугарска и Република Србија“, додао је председник Националног савета бугарске националне мањине.

Управо захваљујући снажној подршци Мађарске, мађарска заједница у Србији већ годинама интензивно ради на очувању језика и културе, али и изградњи одговарајуће инфраструктуре, како у образовним установама, тако и у установама културе.

„Језик је најбитнија и најзначајнија ствар у нашем животу и што се тиче свих осталих делатности, а са друге стране инфраструктура. То су две ствари где мислим да можемо највише да помогнемо, а ви ћете данас чути како виде директори наших установа ову сарадњу, како они гледају на то“, рекао је Јене Хајнал, председник Националног савета мађарске националне мањине.

Делегација бугарске националне мањине је у Суботици обишла неколико образовних и културних установа, Мађарску медијску кућу, а своју посету је завршила у седишту Националног савета мађарске националне мањине.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.