Куће у бојама свих нација: На улазу у село Јаша Томић код Сечња градиће се почетком наредне године мултиетничко етно село

Извор: Вечерње новости, Аутор: Б. Грујић, 10. јун 2022. године

Ниједна варош у Србији није погоднија да добије мултиетничко село од Јаше Томића. У овом мултиетаичком селу у општини Сечањ, на самој граници са Румунијом, већ деценијама сложно живе Срби, Румуни, Мађари, Руси, Словаци, Роми, Немци и Македонци.

Изградње овог села требало би да почне наредне године, а пројекат је покренуо Национални савет руске националне мањине у сарадњи са локалном самоуправом у Сечњу.

„Мултаетничко етно-село по идејној скици пројекта, простираће се на површини четири хектара и 70 ари земљишта, а поред уређеног трга са главном кућом - гостионицом, имаће и етно-куће националних мањина које живе у селу Јаша Томић“, каже за "Новости" Милован Чурчић, руководилац пројекта изградње.

Са друге стране главног трга и главне куће, дуж целог насеља на 1,5 хектара земљишта налазиће се вештачко језеро и рибњак, који ће служити искључиво за ловни туризам.

„Етно-село градимо у дољи која је погодна за копање вештачког језера, на самом улазу у Јашу Томић из правца Сечња“, додаје идејни творац пројекта Арсен Плахин, члан Савета Руске националне мањине.

Пројекат је покренут са идејом да свака репрезентативна национална мањина поседује своју кућу у етностилу, а све заједно ће чинити комплетан, туристичко-смештајни, спортски и угоститељски комплекс. Етно-куће биће специфично обојене бојама традиције и обичаја народа.

Миљана Милошевић, директорка Туристичке организације општине Сечањ, одушевљена идејом изградње села, којаће почети наредне године, истиче да ће село Јаша Томић, али и цела општина, добити на значају, када су туризам и сви његови ресурси у овом крају у питању.

Природне чари Тамиша

Река Тамиш, која својим лелујавим током обавија Јашу, али и протиче кроз бројна села општине Сечањ, такође је значајан и посебан аспект развоја ловног и риболовног туризма.

Уз новоизграђено етно-село, добиђе нову димензију, нарочито када се ради о посетама туриста из других земаља.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.