Представљена „Граматика буњевачког језика”


Извор: Дневник, Аутор: V.X, 10. јун 2022. године

Књига „Граматика буњевачког језика“, аутора Жарка Бошњаковића, редовног професора на Филозофском факултету у Новом Саду, и Сузане Кујунџић Остојић, управнице Установе културе „Центар за културу Буњеваца", промовисана је у читаоници Градске библиотеке у Суботици. Била је ово и прилика да буду уручена признања истакнутим појединцима који су допринели увођењу буњевачког језика као службеног на територији града Суботице.

Добитници признања „Амброзије Шарчевић" које Национални савет буњевачке националне мањине додељује за посебан допринос у области научно-истраживачког рада о Буњевцима добили су: председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор, републички посланик Милимир Вујадиновић, шеф Кабинета градоначелника Суботице Сава Стамболић, проф. др Драгољуб Петровић, проф. др Жарко Бошњаковић и проф. др Ранко Бугарски.

Председник Скупштине града др Балинт Пастор осврнуо се на одлуку Скупштине града од пре годину дана да се измени градски статут и да се и буњевачки језик уведе у службену, равнопрвну употребу.

„Мислим да је то нешто најнормалније да и Буњевци имају оно право које, поред Срба, имају Мађари и Хрвати.То је битно због равноправности. Задатак политике није да одређује шта је чији језик, ко којим језиком говори. Ако Национални савет Буњеваца каже да је то њихов матерњи језик, онда ми у то не смемо и, једноставно, није добро да се мешамо“, нагласио је др Балинт Пастор.

Сузана Кујунџић Остојић је изјавила да је „Граматика буњевачког језика" прва комплетна граматика овог језика.

„Поуздани историјски подаци кажу да смо на овим просторима већ 400 година. Дошли смо са својим језиком и писмом које смо делимично променили, дошли смо са обичајима, одржали смо се и очували веома дуго. Коначно, и тај буњевачки језик који су нам често бранили, па и име, дочекао је да има своју граматику. Већ смо започели рад на правописним правилима“, казала је Кујунџић Остојић и најавила издавање Правописа до краја године.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.