Учесници ликовне колоније на Палићу своја дела поклонили Буњевачкој матици

Принтскрин, РТВ Јутуб

Извор: РТВ, аутор; Рада Стајић, 24.8.2022. године

На Палићу је 14 сликара и сликарки провело два дана са кичицом у руци и за штафелајом, учествујући у раду 9. Ликовне колоније Буњевачке матице која је одржана у оквиру традиционалне манифестације посвећене жетвеним свечаностима

“Инспирација ми је живот. Све што се догађа и све што видим, и пределе и људе, преносим на сликарско платно”, каже Светлана Миладић, сликарка из Бачке Паланке.

Сликар Мирослав Биоковић из Сремске Митровице одлучио се да уради портрет.

“Насликао сам једну мистериозну Суботичанку, даму преко чијег шешира се сливају капи кише, али мислим да, упркос томе, слика одише ведрином”, рекао је Мирослав Биоковић, сликар из Сремске МИтровице.

У раду колоније учествовала је и сликарка Клара Томић из Новог Сада која је насликала Петроварадинску тврђаву у батику, техници сликања на свили.

“Моја ужа специјалност су, иначе, иконе сликане на свили. Уоквирим их ручно прављеним рамовима па је свака уникат”, прича Клара Томић, сликарка из Новог Сада.

Сликарка Станислава Летић из Руме такође је учествовала у раду Ликовне колоније на Палићу.

“Сликам и цртам. Користим разне технике, најчешће акрил и уље, а на своја дела преносим оно што ме у испуњава у тренутку њиховог настајања”, каже Станислава Летић, сликарка из Руме.

Хари Четвеи, сликар из Чантавира, најчешће слика Палић.

“Највише волим природу, па је то и најчешћа тема мојих слика. За разлику од других, који на својим сликама представљају препознатљиве грађевине и пределе, ја највише волим да насликам оно што други ни не виде, да ни од чега направим нешто”, објашњава Хари Четвеи, сликар из Чантавира.

Јанош Нађ Пастор, сликар из Суботице, највише воли да слика фигуре.

“Волим портрете људи, али и да сликам животиње у природи”, каже Јанош Нађ Пастор, ликовни уметник из Суботице.

Селектор ове Ликовне колоније био је суботички сликар Иван Шарчевић, познат по томе што кистом подједнако вешто слика и левом као и десном руком.

“Ја сам се много потрудио да на ову Ликовну колонију позовем моје пријатеље који су, могу слободно да кажем, врх српског сликарства у овом тренутку”, рекао је Иван Шарчевић, председник Ликовног одбора Буњевачке матице.

Сваки од учесника Ликовне колоније поклонио је Буњевачкој матици своје уметничко дело.

“Буњевачка матица има једну од највећих збирки уметничких дела која имају висок квалитет. То је наш понос. Са тиме се ми дичимо и захваљујемо се свим досадашњим учесницима колонија који су издвојили своја платна и донирали их Матици. То је основа нашег уметничког фундуса који је, заиста, импресиван”, каже Вељко Војнић, председник Буњевачке матице

Дела настала на Ликовној колонији, која је одржана у ИПА кући на Палићу, у новембру ће бити представљена на изложби у Буњевачкој матици, која у свом фундусу већ има око 150 уметничких дела, а наћи ће се и у каталогу који ће бити припремљен уз подршку Града Суботице и Министарства културе Србије.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.