Буњевачки фестивал у Бајмоку

Фото: Пиксабеј
Фото: Пиксабеј

Извор: РТ Војводина 1 , Аутор: Редакција 

У Бајмоку је протеклог викенда одржан Фестивал буњевачких ила, односно јела.Сви посетиоци могли су и ове године да пробају традиционалне специјалитете као што су тарана, бунар кифлице, лакумићи, листићи или рецимо приснац. Свако од учесника је на фестивал дошао да представи своја јела. Представљам се пре свега са мојим гомбоцима и другим домаћим јелима.

Тесто, тарана, домаћи колачи, пекмез домаћи, хлеб домаћи печен са машћу, од мангулице сланина, све је домаће", каже Иванка Тумбас, из места Капоња код Суботице.Буњевачка национална заједница улаже много труда да се традиција очува, тако су у припремању јела и ове године учествовала и деца."Традиција се одржава да се не заборави, значи ова деца која долазе после нас треба то да знају, треба то да се настави. Значи код нас у Чонопљи се праве и фанци и прави се гибаница. Значи обавезно мора буде и то онако што дебља, да што више фила буде у њој", објашњава Љиљана Јозић из Чонопље."Нека етнолошка истраживања су показала да се идентитет најдуже задржава у кујни, да се он дакле заиста преноси са генерације на генерацију. Онако како су кувале ваше маме, мајке и прабабе да тако кувате и ви, и не само то, него да таки укус, односно љубав према таквој храни имате и ви", додаје Сузана Кујунџић Остојић, председница Буњевачког националног савета.Одржавање фестивала у Бајмоку је и ове године подржала Влада Србије."Буњевци као национална заједница, као национална мањина имају низ манифестација, имају богату историју и богату културу и важно је да се то пренесе на млађе генерације, да шира друштвена заједница то зна, а са друге стране да држава покаже један веома отворен приступ и да то подржава", истиче Нинослав Јовановић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог.Фестивал Буњевачких јела у Бајмоку одржан је 17. пут, а поред Буњеваца, на њему су учествовали и припадници других националних заједница, који су такође представили своја традиционална јела.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.