Фолклорна дечија свадба

Фото: Пиксабеј
Фото: Пиксабеј

Извор:Дневник, Аутор:В.Х, 31.08.2022.године

КОВАЧИЦА: Музичко-сценски фолклорни перформанс „Дечија свадба” одржан је у недељу по 15. пут у Ковачици. Уз песму и игру стотину деце у народним ношњама прошло је кроз Ковачицу од просторија Удружења жена до дворишта Месне заједнице.

Овогодишњу манифестацију је отворио секретар у амбасади Словачке у Београду Борис Кончек, а окупљене су поздравили председник Савета МЗ Ковачица Адам Јонаш, уметнички руководилац дечјег фолклорног ансамбла из Раславице у Словачкој Моника Бучкова и свештеник Евенгелистичке цркве у Ковачици Мартин Бајза.

Поред деце из Ковачице у манифестацији су учествовала и деца из Падине, те гости из Раславице. Замисао је да деца кроз ову манифестацију науче више о обичајима, обредима као и да рецитују и певају традиционалне песме. Осим словачких, неретко певају и једну свадбену песму на српском језику, „Јавила ми је сестра да се удаје”. В. X.

Две групе у уздинском вртићу Општина Ковачица и Предшколска установа „Колибри” 1. септембра отварају нову групу у вртићу у Уздину. Како је саопштено из Општине Ковачица, сада ће у Уздину постојати две групе у којима ће се настава одвијати на два језика, једна на румунском језику и једна на српском језику. Првог радног дана малишани ће заједно са родитељима присуствовати заједничкој радионици.

Сви ђаци прваци у општини Ковачица добиће на поклон од општине анатомске школске ранчеве, а ни гимназијалци неће остати без пригодних поклона, најављено је из Општине Ковачица.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.