Дигитална писменост Рома

фото: Пиксабеј
фото: Пиксабеј

Извор: Новосадска ТВ, Аутор: Редакција, 28.09.2022. године

У Новом Саду је данас одржан скуп са циљем покретања Мобилне лабараторије за унапређење дигиталне, информационе и функционалне писмености ромске заједнице.Мобилна је, према речима Љиљане Михајловић испред Канцеларије за Инклузију Рома АП Војводине, зато што ће ова лабораторија обухватати 45 општина, где ће у првом делу бити организована обука дигиталне писмености и остале радне алате за 12 координатора из 12 локалних самоуправа.

На скупу је представљена и Платформа координатора за ромска питања која се формира у оквиру пројекта под називом “Дунавски регион за побољшан приступ Ромима и оснаживање њиховог развоја – ДРЕАМ РОАД“, финасираног у оквиру Дунавског транснационалног програма.

Истакнуто је и да се, за разлику од 2004. године, када се говорило о инклузији ромске деце у образовни систем, данас истиче, не подизање свести о важности њихгове едукације, већ поштовање законске обавезе да деца ромске популације морају да иду у основну школу, а потом и наставак њиховог образовања, због чега је важно знање, вештина и примена информационих технологија.

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова је подржао пројекат.

У Новом Саду је данас одржан скуп са циљем покретања Мобилне лабараторије за унапређење дигиталне, информационе и функционалне писмености ромске заједнице.Мобилна је, према речима Љљане Михајловић испред Канцеларије за Инклузију Рома АП Војводине, зато што ће ова лабораторија обухватати 45 општина, где ће у првом делу бити организована обука дигиталне писмености и остале радне алате за 12 координатора из 12 локалних самоуправа.На скупу је представљена и Платформа координатора за ромска питања која се формира у оквиру пројекта под називом “Дунавски регион за побољшан приступ Ромима и оснаживање њиховог развоја – ДРЕАМ РОАД“, финасираног у оквиру Дунавског транснационалног програма.Истакнуто је и да се, за разлику од 2004. године, када се говорило о инклузији ромске деце у образовни систем, данас истиче, не подизање свести о важности њихгове едукације, већ поштовање законске обавезе да деца ромске популације морају да иду у основну школу, а потом и наставак њиховог образовања, због чега је важно знање, вештина и примена информационих технологија.Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова је подржао пројекат

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.