Обележен празник хрватске националне мањине. Дан рођења бана Јосипа Јелачића

Фото: Бан Јелачић, принтскрин: Радио Слободна Европа

Извор: Meдији Канал 9, Аутор: Редакција 18.10.2022.године

Бан Јосип Јелачић (1801-1859) рођен је у Петроварадину, а његова родна кућа је у власништву Хрватског националног вијећа. Бан Јелачић био је аустријски генерал у оквиру Хабзбуршке Монархије у периоду од 1848. до 1859. године, познат по борби против побуњених Мађара за време револуције 1848/49. године, као и по укидању кметства у Хрватској.

У центру Загреба налази се његов споменик, на Тргу бана Јелачића, а у Хрватској се сматра једним од највећих националних јунака. Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић казала је на синоћној свечаности честитала је празник хрватској националној заједници. “Бан Јосип Јелачић је, не само за хрватски народ, једна изузетно значајна историјска личност, која је у бурним данима 1848. и 1849. године, када се Хабзбуршка монархија тресла из темеља и када је формирана Српска Војводина, био својеврсна спона наших двају народа“, казала је Драгана Милошевић.

“То је било време наших изузетно добрих међусобних односа, које без сумње заслужује да га се сећамо чешће него што то објективно чинимо”, оценила је она. Додала је да је веома задовољна што се празник обележава у Јелачићевој родној кући, која је захваљујући иницијативи и финансијској подршци државног врха Србије темељно реновирана и предата на коришћење хрватској националној заједници у Србији. “Етничка, културна и конфесионална разноликост једна је од најизраженијих и најважнијих карактеристика наше покрајине. Унапређивање те разноликости, у којој хрватска национална мањина заузима значајно место, један од кључних приоритета Покрајинске владе”, поручила је Драгана Милошевић.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.