Чланице удружења „Бакице” чувари традиције Румуна

Фото: Пиксабеј
Фото: Пиксабеј

Извор: Политика   Аутор: Редакција  31.10.2022.године

Уздин - Ручно ткани ћилими, везени столњаци, јастуци и кецеље, штрикане натикаче и други ручни радови, употпунили су изложбу румунске народне ношње, коју су приредиле жене Уздина из Удружења „Бакице”. Ове вредне жене више од деценије устрајно негују обичаје и од заборава и нестајања чувају стари начин израде употребних и украсних предмета, понајвише аутентична одела Румуна који живе у овом јужнобанатском селу. Румунска народна ношња, која се више готово и не израђује, позната је по богатом колориту, а „Бакице” чувају оно најлепше. 

„Успеле смо да сачувамо комаде народне ношње коју су заиста носили наши преци, а понешто и саме израдимо, па употпунимо нашу колекцију. Овога пута је ту девојачка празнична ношња, ношња за жене које по обичаји-

 Уздинке су инспирисале и жене из других румунских села да оснују удружења и на тај начин промовишу свој рад и културу

 ма носе мараме и мушко одело којим доминирају везена кошуља и свечане панталоне”, истиче из мноштва Ана Бојер, председница Удружења жена „Бакице", о ономе пгго се може разгледати на поставци коју је отворио Даниел Магду, председник Националног савета румунске националне мањине.

 „На удружење жена из Уздина смо посебно поноси, јер нас на најбољи начин представљају широм Србије, али и у Румунији. Уздинке су инспирисале и жене из других румунских села да оснују и окупљају се у удружењима и на тај начин промовишу свој рад, али и културу и традицију националне заједнице којој припадају. Хвала овим вредним женама на уложеном труду и уверавам вас да ће увек имати подршку Националног савета”, истакао је Магду.

 Овдашње удружење жена, које има двадесетак чланица, отворило је и етно-кућу са аутентичним предметима који су некада коришћени у типичном румунском домаћинству. Састају се једном недељно, чести су гости и других удружења, али и саме организују литерарне сусрете, песничке вечери, изложбе слика, као и низ друтих догађаја, од којих су најпознатији „Лепа је румунска народна ношња” и „Етно-дуга”, док највише посетилаца привлачи њихова гастрономска манифестација „Кромпир најзаступљенија намирница”. О.Јанковић

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.