Бајић: Сузана Кујунџић Остојић злоупотребила положај председнице Буњевачког националног савета

Фото: Буњевачки национални савет

Извор, аутор : Бета  31.10.2022. године

Председник Савеза бачких Буњеваца (СББ), Мирко Бајић, оптужио је данас председницу Буњевачког националног савета, Сузану Кујунџић Остојић, да је злоупотребила положај након што је медијима проследила саопштење за јавност у вези са именовањем Томислава Жигманова на место министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

 "Национални савет по Статуту и Пословнику доноси одлуке и закључке, а не саопштења. Саопштење јавности може се дати о томе која је одлука донета и како гласи одлука или закључак који је Савет већином гласова донео. Никакву одлуку или закључак о именовању министра Жигманова савет није донео. Предлог закључка који је дала група од седам чланова овог Савета није ни стављена на гласање, што се из записника види, нити је о томе донесена било каква одлука", истакао је Бајић у саопштењу ове странке.

 Додаје да се предлог закључка који је дала група од седам чланова, а који није стављен на одлучивање, разликује се од саопштења Кујунџић Остојић у једном пасусу.

"Полагањом заклетве, министар Жигманов признао је Устав и законе Србије. Од министра Жигманова захтевамо да се одрекне ставова ДСХВ-а и да јавно изјави да је буњевачки језик матерњи језик Буњеваца, а не накарадни језички монструм' како је у медијима изнео, и да јасно и недвосмислено изјави да су Буњевци равноправна национална мањина у Србији, а не субетнички идентитет Хрвата".

 Кујунџић Остојић, наводи се даље, "верује да ће убудуће Томислав Жигманов, да се жаргонски изразимо, 'волети Буњевце' без обзира шта је чинио и изјављивао и какве ставове заступа, а група чланова Савета захтева да се Томислав Жигманов одрекне ставова ДСХВ чији је и даље председник и у чијем програму стоји да ће, цитирамо, 'и на сваки други начин пред државним и другим тијелима заступати стајалиште како је буњевачки идентитет заправо само један хрватски субетнички идентитет'".

 Бајић напомиње да је Сузана Кујунџић Остојић могла дати саопштење "само у своје име и у име оних који је подржавају, али не и у име националног савета на чијем челу се налази".

БНС: Полагањем заклетве, министар Жигманов признао буњевачку националну мањину

 Полагањем заклетве, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, признао је Устав и законе Србије, а самим тим и буњевачку националну мањину, која је интегрални део правног система ове државе, изјавила је данас председница Буњевачког националног савета (БНС) Сузана Кујунџић Остојић. Она је додала да верује да министар Жигманов "неће имати никакве могућности наштетити буњевачкој заједници, што је раније често чинио у медијима", наводи се у саопштењу БНС-а.

 Председник Савеза бачких Буњеваца (СББ) Мирко Бајић је раније, као члан Буњевачког националног савета, затражио сазивање хитне ванредне седнице овог савета који би "у име свих Буњеваца" заузео став о именовању Жигманова на функцију министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

 У саопштењу БНС подсећа да Национални савет буњевачке националне постоји и ради 19 година, као аутохтона и призната национална мањина, као и да је у Суботици буњевачки језик и писмо недавно уведен у службену употребу.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.