Објављени прелиминарни резултати избора за чланове савета мањина

фото: пиксабеј

Извор ; Тањуг Aутор: редакција 14.11.2022. године

-- Прелиминарни резултати на непосредним изборима за чланове савета 19 националних мањина објављени су и ажурирају се благовремено данас на сајту РИК-а.

 На изборима за чланове националног савета бугараске националне мањине учетвовале су три листе. Обрађено је 3, 84 одсто бирачког тела и према прелиминарним резултатима листа "То смо ми" освојила је највећи број гласова 146, односно 74,49 одсто. Иза ње су група бирача "Корени" са 14, 29 одсто и "За Бугаре у Србији" са 10, 71 одсто освојених гласова.

 Мађарска национална мањина на изборима је учествовала са једном листом "Мађаракса слога" која је добила 98,75 одсто подршке на 97, 25 одсто обрађеног бирачког тела. Национални савет пољске националне мањине учествовао је на изборима са листом "Свим срцем за Пољаке" и освојио 90, 83 одсто гласова од 79,5 процената обрађеног бирачког тела.

Ромска национална мањина учетвовала је са две листе на изборима "Србија за Роме" која је освојила 96,05, док је листа "За јединство Рома" гласало 2,97 одсто од обрађених 4, 54 одсто бирачког тела.

 Руска национална мањина изашала је на изборе са пет листа, а највише је добила листа "Руси у Србији", 68, 97 одсто гласова од 1, 29 одсто обрађеног бирачког тела. За њом следе листе "Ми смо Руси" са 17,24 одсто, а затим "Руска странка" и "Уједињени Руси Србије" које су освојиле по 6,9 одсто гласова од обрађеног бирачког тела. Листа "Један народ, две државе" за сада није добила ни један глас.

 Листа "Словенци заједно" словеначке националне мањине добила је 100 одсто подршке, на 0,12 одсто обрађеног бирачког тела.

 Бирачи русинске националне мањине највеће повертење на изборима за чланове савета ове мањине дали су листи "Русинска будућност" која је добила 42, 59 одсто подршке од за сада обрађеног 1,53 одсто бирачког тела. Иза ње су "Русини заједно" и "Заједно за Војводину" који су добили по 20, 37 одсто, а затим следи листа "За Русине" са 5,56 одсто на 1,53 одсто обрађеног бирачког тела.

 Од 2,75 одсто обрађеног бирачког тела за словачку националну мањину "Словаци заједно" добили су 62,67, "Матица Словачке у Србији", 20 одсто, а листа "И наслеђе и будућност" 15 одсто.

 Чешка национална мањина изашла је изборе са две листе од којих је "Чеси Србије" освојила 72, 54 одсто , а "Чеси" 26,35 одсто од 17,04 процента обрађеног бирачког тела.

 Албанска национална мањина највећу подршку за чланове савета националних мањина дала је листи "Партија за демокрастско деловање" 32, 63 одсто, затим Покрету за демократски прогрес 20, 05 одсто, "Алетранативи за промене" 25, 38 одсто , док је Демократска партија добила 12, 95 , а Демократска партија Албанаца 8, 21 одсто од 63 одсто обрађеног бирачког тела.

 Буњевачка национална мањина бирала је чланове савета на три листе од којих је од 96,74 одсто обрађеног бирачког тела највише добила листа "Сложно за Буњевце" 72, 24 одсто , "Заједно" је добила 17, 81,а "Сви у једном колу" 6, 12 одсто.

 Влашка национална мањина имала је једну листу "Србија за Влахе" и од обрађених 92, 02 одсто бирачког тела добила је 99,6 одсто подршке.

 Украјинска национална мањина имала је две листе од којих је "Сењук" добила 76,35 одсто, а "Коломејка -Сремаска Митровица" 22, 53 одсто од 91, 99 одсто обрађеног бирачклог тела.

 Заједничка листа "Подунавских Немаца" добила је до сада 98, 57 одсто подршке од 92, 02 одсто обрађеног бирачког тела од боја изашлих бирача.

 Ашкалијска национална мањина дала је највеће поверење по прелиминарним резултатима листи "За напредак Ашкалија" 35,94 одсто од обрађених 30,93 одсто бирачког тела. За њом следе "Ашкалије, али заједно" 25, 74, листа "Заједно" са 12, 9 одсто подршке, као и "За победу Ашкалија" која је добила 23,04 одсто.

 Египатска национална мањина највише гасова за чланове савета дала је листи "Еснаф" 68,97 ,"Да се и за нас зна" 20, 69 одсто, "Пирамида" 10, 34.

 Бошњаци су највеће поверење дали Санџачкој демократској партији која је освојила по прелиминарним резултатима, за сада 42, 17 одсто, затим следе Странка правде и помирења 28, 41 одсто, Бошњачко јединство 23,16 одсто, Савеза за Санџак и добре Бошњаке 4, 69 одсто, Бошњачка лисрта 0,6 одсто.

Поред мањина које су своје представнике за чланове савета националних мањина бирале на непосредним изборима, четри су прредставнике бирале путем електорске скупштине. То су хрватска, горанска, македонска и црногорска националона мањина.

 На изборима за чланове Националног савета хрватске националне мањине одржаним јуче победила је листа "Хрвати и даље заједно" коју предводи Јасна Војнић, са освојена 29 мандата, саопштено је из РИК-а.

 Од присутна 83 електора, њих 80 је гласало за ту листу.

Победу на изборима за чланове савета црногорске националне мањине однела је листа чији је носилац Драгољуб Маловић, за коју је гласало 99 електора и која је добила 23 мандата, објављено је на сајту РИК-а.

 Изборна листа чији је носилац Борче Величковски победила је на изборима за чланове савета македонске националне мањине, са 56 гласова и освојена 23 мандата, наведено је на сајту РИК-ааа.

 На електронској скупштини, одржаној у Скупштини Србије, 27 електора изабрало је петнаесточлани Национални савет Горанаца.

 Бирачи су гласало за листу Амира Кајкуша која је добила 26 гласова, а један глас је био неважећи.

 Како је раније саопштила РИК, право гласа имало је 456.199 бирача.

 Од укупно 23 национална савета националних мањина (НСНМ), за 19 чланови су се бирали непосредно, док се за четири бирали путем електорских скупштина.

 Националне мањине које су бирале чланове националног савета на непосредним изборима су: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, руска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и цешка.

 Четри националне мањине бирале су чланове за националне савете путем електорске скупштине, а то су: македонска, хрватска, црногорска и горанска национална мањина.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.