Познат део представника националних мањина

Фото: Пиксабеј

Извор: Блиц  , Аутори: редакција  14.11.2022. године

Одржани избори за чланове националних савета 

У Србији су јуче одржани избори чланова националних савета националних мањина, на којима је 19 националних мањина своје представнике бирало на непосредним изборима, док су четири националне мањине представнике бирали путем електорских скупштина које се се одржавале у подне.Гласање је протекло мирно. 

На изборима за чланове Националног савета хрватске националне мањине победила је листа „Хрвати и даље заједно“ коју предводи Јасна Војнић, са освојена 29 мандата, саопштено је из Републичке изборне комисије (РИК). Од присутна 83 електора, њих 80 је гласало за ту листу. 

Победу на изборима за чланове савета црногорске националне мањине однела је листа чији је носилац Драгољуб Маловић, за коју је гласало 99 електора и која је добила 23 мандата, објављено је на сајту РИК-а. 
Изборна листа чији је носилац Борче Величковски победила је на изборима за чланове савета македонске националне мањине, са 56 гласова и освојена 23 мандата, наводи се на сајту Републичке изборне комисије. 
На електронској скупштини, одржаној у Скупштини Србије, 27 електора изабрало је петнаесточлани Национални савет Горанаца. 
Бирачи су гласало за листу Амира Кајкуша која је добила 26 гласова, а један глас је био неважећи. 
Листа „Мађарска слога“, према прелиминарним резултатима, освојила је свих 35 мандата, саопштено је из Савеза војвођанских Мађара (СВМ). 
- Независно од тога што коначне резултате још немамо, са сигурношћу можемо да кажемо да је листа „Мађарска слога“ постигла историјску победу. Не само због тога што смо освојили свих 35 мандата него због тога што смо укупно добили више гласова него што их је било пре четири године - рекао је председник СВМ Иштван Пастор. 
Како је раније саопштио РИК право гласа имало је 456.199 бирача.Од 23 национална савета националних мањина, за 19 чланови се бирају непосредно, док се за четири бирају путем електорских скупштина. 
Националне мањина које бирају чланове националног савета на непосредним изборима су: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, руска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и цешка. н 
резултати након 96 сати 
Од новоизабраних представника националних мањина очекује се да својим заједницама у Србији обезбеде што боље информисање, право на културу и образовање на матерњем језику. 
Коначни резултати проглашавају се 96 часова од момента затварања бирачких места, ако није уложено неко правно средство, или ако РИК не понови гласање. Како се завршавају избори за поједини савет, у року од 20 дана Министарство за људска и мањинска права заказује седнице савета. Након тога, они се састају, бирају председника и настављају свој рад.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.