У Србији у службеној употреби 12 језика мањина

Фото: Пиkсабеј

Извор: Бета , Аутор: Редакција 21.фебруар .2023 године

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог саопштило је поводом Међународног дана матерњег језика - 21. фебруара, да је поред српског, у Србији у службеној употреби још 12 језика националних мањина. 

У 42 локалне самоуправе у службеној употреби су албански, босански, бугарски, буњевачки, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки језик, а у појединим насељима и влашки и ромски, наведено је у саопштењу.

У Србији 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свим нивоима образовања, и то на албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском језику, истакнуто је у саопштењу. Још осам језика се изучава у оквиру наставног предмета Матерњи језик са елементима националне културе: буњевачки, влашки, македонски, немачки, ромски, словеначки, украјински и чешки језик. Генерална скупштина Унеско прогласила је 1999. године 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика, као сећање на студенте који су тог датума 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични. Остале фотографије уз текст

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.