Настава на русинском језику у три општине у Србији

 Аутор: Ј. Пешић, 25. август 2017. године

Настава на русинском језику у Србији одржава се у три основне школе и једној средњој, рекли су за сајт Комишијске новости из Националног савета русинске националне мањине.

„У основној и средњој школи са домом ученика ’Петро Кузмјак’ у Руском Кустуру (Општина Кула), Основној школи ’Братство Јединство’ у Куцуру (Општина Врбас), као и Основној школи ’Јован Јовановић Змај’ у Ђурђеву (Општина Жабаљ), настава се одвија на русинском језику“, рекли су из овог Националног савета.

На званичном сајту Националног савета русинске националне мањине (rusini.rs) наводи се да су „основне школе у Куцури и Ђурђеву двојезичке, односно да постоје одељења која наставу похађају на русинском језику, али и одељења која је похађају на српском језику“.

За сајт Комшијске новости из Националног савета су рекли да у већини школа у местима у којима живе Русини, а у којима нема довољно заинтересованих ученика да се целокупна настава одвија на русинском језику, ђаци могу факултативно да изучавају „русински језик са елементима националне заједнице.

На сајту Националног савета русинске националне мањине наводи се да оваква пракса постоји у Бачкој Тополи, Ветернику, Врбасу, Госпођинцима, Кули, Куцури, Новом Орахову, Новом Саду, Петроварадину, Савином Селу, Сремској Каменици, Сремској Митровици, Суботици и у Шиду где постоје посебна одељења у Бачинцима, Беркасову и Бикић Долу.

„То је укупно 16 места, у којима је оваквим видом наставе обухваћено више од 330 ђака из 35 школа“, наводи се на сајту Националног савета русинске националне мањине.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.