Настава на хрватском језику у 7 основних и 2 средње школе у Србији

Аутор: Ј. Пешић  5. децембар 2017. године

Припадници хрватске националне мањине у Србији слушају наставу у седам основних и две средње школе, рекли су за сајт Комшијске новости из Хрватског националног већа (ХНВ).

ХНВ је за сајт Комшијске новости навео да се у основним школама "Иван Милутиновић" у Суботици, "Матија Губец" у Таванкуту, "Владимир Назор" у Ђурђину, Музичкој школи "Стеван Христић" у Апатину, "Матко Вуковић"  и "Свети Сава" у Суботици, целокупна настава за мањине одвија на хрватском језику.

Они су рекли да је ове школске године, у Основној школи "22. октобар" у Бачком Моноштору целокупна настава за припаднике хрватске националне мањине почела да се одвија на њиховом матерњем језику.

 „Средње школе у којима се целокупна настава одржава  на хрватском језику су Гимназија ’Светозар Марковић’ и Политехничка школа у Суботици“, рекли су из ХНВ-а.

Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја у претходној школској години 238 основаца и 147 средњошколаца похађало је целокупну наставу на хрватском језику.

На званичном сајту ХНВ-а  (www.hnv.org)наводи се да је основно образовање на хрватском језику почело школске 2002/2003. године, а средње од 2006/2007. године.

ХНВ је за сајт Комшијске новости рекао да су они забележили да се у 15 основних школа изучава предмет „Хрватски језик са елементима националне културе“.

Исто толико основних школа је евидентирало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. У извештају за школску 2016/2017 годину, наведено је да  417 ученика у основним школама, у 33 одељења изучава овај предмет. Министарство је евидентирало да и 28 ученика у четири средње школа, слушају овај предмет.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.