Мали број ученика гаси одељења на румунском језику

15. децембар 2017. године

Банатско Ново Село познато је по неговању мултикултуралности и добром суживоту грађана различитих националности. Једно је од највећих насељених места Града Панчева, али и место са највише становника румунске националности.

Мултикултуралност је уграђена у темељ свих институција овог места, па и у темеље Основне школе “Жарко Зрењанин”, која постоји још од краја 19. века.


Наставу на српском и румунском језику у школи тренутно похађа 471 ученик у свих осам разреда. У сваком разреду од првог до осмог, по једно одељење има организовану наставу на румунском наставном језику.  

У школи постоје и четири припремна предшколска одељења, од којих је једно на румунском, а три на српском језику, са укупно 70 предшколаца. 

Уџбенике на румунском језику школа набавља од Завода за издавање уџбеника из Новог Сада и, како тврди директор школе Маринел Блаж, проблема који су постојали ранијих година, због недостатка уџбеника на румунском језику, више нема. 

Према мишљењу директора, проблем је што не постоји више издавача за уџбенике на језицима мањина, те је и квалитет постојећих слабији него што је пожељно. 

Разлози су многобројни, од застарелих тематских целина, лошег превода одређених наставних области, до графичких решења која би могла да буду боља. 

- Веома ми је жао што и неке друге издавачке куће немају иницијативу за идавање уџбеника на језицима националних мањина. У више наврата сам разговарао са власницима издавачких кућа, међутим одговор је био исти, да им је издавање таквих уџбеника неисплативо због малог броја ученика. Према мом мишљењу, недостатак конкуренције у овој области значајно умањује квалитет наставе на језицима мањина, истиче Маринел Блаж.

Такође, када је реч о настави на румунском језику, недостаје стручни наставни кадар за поједине предмете, као што су техничко, математика или историја.

 - Услови рада у овој школи нису идеални, али трудимо се да учинимо све што је у нашој моћи да се настава и на српском и на румунском језику одвија без проблема. Осећа се недостатак компјутера, а сами знате да је од ове године Министарство увело информатику као обавезан предмет. Али, потрудићемо се да временом набавимо довољан број рачунара како бисмо организовали наставу информатике у што бољим условима.

Други проблем са којим се школа сусреће је стално смањење броја ученика. О томе Блаж каже:

- Евидентано је смањење броја ученика, не само када је реч о одељењима на румунском језику, већ је и број ученика који наставу похађају на српском језику у константном опадању. Свакако, проблем је у румунским одељењима израженији јер доводи у питање опстанак ових одељења. Родитељи су ти који одлучују да ли ће њихово дете уписати једно или друго одељење, и то је њихово право које нико не може, нити би смео да оспори. Ми смо као школа дужни да обезбедимо све услове и да поштујемо њихову одлуку, подвлачи Блаж.

Он каже да се последњих година родитељи румунске националности одлучују да упишу децу у одељења на српском језику, верујући да ће тако детету олакшати даље школовање.

Блаж тврди да је то само предрасуда појединих родитеља, јер деца румунске националности која похађају наставу у одељењима на румунском језику у овој школи, подједнако добро говоре и румунски и српски.

Како каже, верује да ће, ако се настави тренд смањења броја ученика на румунском језику, најпре да се пређе на комбинована одељења, спајањем првог и трећег и другог и четвртог разреда, као и укидање виших разреда, док ће на послетку ова одељења морати да буду угашена. 

Валентин Мик

Текст је настао у оквиру пројекта о образовању на језицима националних мањина. Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања уз обавезну напомену „Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

 

Фото: школска архива

 

 

Текст је настао у оквиру пројекта о образовању на језицима националних мањина. Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања уз обавезну напомену „Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.