“Духови” у Маргити протекли у знаку српских и румунских обичаја

 

31. мај 2018. године

Једна од омиљених месних слава, коју су млади редовно посећивали због чувених игранки, су „Духови“ у Маргити. Ову славу у Маргити заједно славе Срби и Румуни, али и сви други који сложно живе у овом месту.

Трећу годину за редом, у Српској православној цркви, српски и румунски месни пароси из Маргите, Бранко Глумац и Флоренцију Јанеш, заједно су служили литургију, након чега је организована заједничка трпеза.

Као и прошле године, у Маргити су за „Духове“ организована два турнира у малом фудбалу.

На турниру за сениоре учествовале су екипе из Купиника, Великог Гаја, Новог Села, Велике Греде, екипа из Иванде у Румунији и екипа домаћина. Ове године, пехаре су изборили домаћини, сениори из Велике Греде и Новог Села.

Меморијални турнир „Дејан Чех“ игран је већ седму годину, а организује се у сећање на младог фудбалера који је преминуо пре осам година.

Велики број гостију окупио се и на такмичењу у кувању гулаша од дивљачи које је одржано у организацији ловачке секције „Зец“ из Маргите.

За пехаре у кувању најбољег гулаша у Маргити ове године се борило 11 екипа. По укусу стручног жирија најбољи су били кувари „Ловачког савеза општине Пландиште“, предвођени председнком Савеза Ненедом Стевановићем.

КУД „Дукати“ организовао је концерт на коме су гости били чланови КУД-а “Толвађана“ из општине Ливаде у Румунији и „Ђорђе Малетић“ из Јасенова. 

Концерту је присуствовао и председник општине Пландиште Јован Репац заједно са замеником председника СО Пландиште Владаном Младеновићем.

„Задовољни смо како су се одвијале и протекле све манифестације које смо за  овогодишњу прославу месне славе организовали. Ако нешто и није било најбоље, следеће године ћемо се потрудити да то исправимо“, рекао је Михај Микша, председник КУД-а “Дукати“, ловачке секције „Зец“и члан Организационог одбора славе.

Родика Грујеску

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.