УНС: Захтеви за кандидатуру новинара за националне савете неприхватљиви

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује притиске националних савета на новинаре мањинских медија којима се од њих захтева да буду на изборним листама за националне савете националних мањина и тражи да они моментално престану.

 

 

УНС је од колега из мањинских медија добио информације да трпе озбиљне притиске, па чак и претње губитком посла уколико не буду пристали да буду на изборним листама за националне савете националних мањина.

УНС сматра недопустивим кандидовање новинара и уредника на изборним листама за националне савете националних мањина уз истовремено обављање новинарског посла у својим редакцијама.

УНС подсећа колеге да Кодекс новинара Србије јасно прописује да „активно заговарање у политичкој, изборној или медијској кампањи не може да се обавља истовремено с новинарским/уредничким послом“, као и да би „новинар требало да учини све да избегне ситуације које би могле да доведу до сукоба интереса, стварног или привидног, и које би могле да га наведу да компромитује свој углед или углед професије“.

УНС истиче да се новинари и медијски радници могу кандидовати за националне савете националних мањина, али да су у том случају дужни да замрзну свој новинарски статус.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.