Q радио из Куле и Радио Бела Црква задовољни пословањем, проблем недостатак новинара

  Аутор: С. Димитријевић, 22. јануар 2019. године

Након приватизације Q радио из Куле послује „три пута боље“, а Радио Бела Црква „без дуговања и са редовним платама“, рекли су за сајт Комшијске новости власник Q медије Радован Ковач и в.д. директора и главни и одговорни уредник Радија Бела Црква Радојица Мали. Ипак, обојица кажу да је недостатак новинара један од кључних проблема са којима су суочени њихови медији.

Радио Бела Црква и Q медија (раније Информативно пропагандни центар Кула), продати су 2015. године. Први Јовици Буркићу, а други Радовану Ковачу. Седиштa оба медија су у малим пограничним градовима у којима живи велики број припадника националних мањина и оба имају програме на четири мањинска језика.

У Радију Бела Црква емитује се, недељно, по сат програма на чешком, ромском, мађарском и румунском. У Q медији из Куле, у оквиру кога послују радио, телевизија и новине Кулска комуна, на радију се емитује по сат програма дневно на мађарском и русинском, сат недељно на украјинском и сат времена месечно на немачком језику. У месечнику Кулска комуна, који иначе излази 39 година, објављују се по две стране на мађарском и русинском језику. На телевизији је 2016. године  започето емитовање вести једанпут недељно на русинском и мађарском језику.

И Радио Бела Црква и Q медија су некада била јавна предузећа. Нови власници у обавези су да пет година после приватизације задрже исту програмску шему каква је била пре продаје. Како тврде власник Q медије Радован Ковач и в.д. директора и главни и одговорни уредник Радија Бела Црква Радојица Мали, те обавезе се поштују.

„И даље на радију емитујемо програме на четири мањинска и српском језику.  Увели смо вести на русинском и мађарском на телевизији.Ту су улагања  велика, а финансијски ефекат није какав смо очекивали. Радио послује три пута боље него пре приватизације и најслушанији је у околини“,  рекао је за сајт „Комшијске новости“ Радован Ковач.

Радојица Мали каже да због беспарице нису истраживали слушаност Радија Бела Црква, али да је генарално задовољан како радио функционише, „плате су редовне, радио нема дуговања, нови власници се не мешају у уређивачку политику, а број запослених је остао исти као и пре приватизације“.

„Највећи проблем у малим местима је недостатак стручног кадра. Са Националним саветом Чеха имамо одличну сарадњу и они нам помажу у припремању емисија. За емисије на мађарском и румунском језику имамо велику помоћ колега из Радио-телевизије Војводине“, каже Радојица Мали. Он додаје да би се „ када би неко од новинара отишао из редакције, тешко нашла замена, јер сви одлазе у велике градове“.

И Радован Ковач сагласан хе да је недостатак стучних кадрова, нарочито новинара, сниматеља и монтажера, у малим местима велики проблем. Упркос томе он је оптимиста, јер, како каже, за њима је била успешна година.

„Прошле године смо добро прошли на конкурсима за суфинасирање медијских пројеката, у нашој општини, на покрајинском конкурсу и конкурсу Министарства културе и информисања. Захваљујући томе повећане су и плате запосленима и надам се да ће се тај тренд наставити“, каже Ковач.

Текст је настао у оквиру пројекта „Вишејезични медији три године после приватизације“ који је суфинансирало Министарство државне управе и локалне самоуправе. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.