Друштвене мреже - спона са русинском дијаспором

Оља Хома (фото: В. Мик)
Оља Хома (фото: В. Мик)

Аутор: Валентин Мик, 27. новембар 2019. године

Програм Радио Новог Сада на русинском језику већ неколико година присутан је на Фејсбуку, с тим што омладинска редакција поред Фејсбука користи и Инстаграм налог.

У редакцији на русинском има 16 запослених, од којих је половина новинара млађе генерације, каже Оља Хома новинарка редакције на русинском.

Она тврди да, што се тиче присуства на друштвеним мрежама, старосне разлике стварају јаз у схватању потребе за друштвеним мрежама. Фејсбук страница, која постоји већ три године, није довољно коришћена. Најчешће се на њој промовише омладинска емисија, чији новинари су и покренули ову страницу.

Редакција на русинском, друштвене мреже користи углавном за дељење линкова за одложено слушање емисија са сајта РТВ-а.

- Ја сам аутор емисије која се бави дијаспором и веома ми је битна могућност одложеног слушања због временске разлике, и то видим као битну ствар, каже Оља Хома.

Она додаје да се за друштвене мреже пишу најаве за неке догађаје, али се још увек не деле дневне вести. То сматра великим недостатком и подвлачи да би редакција на русинском могла много више да користи Фејсбук страницу.

На питање да ли имају податке у којој мери друштвене мреже подижу слушаност радио емисија на русинском језику, Хома каже да конкретних мерења и анализа немају.

- Због велике расељености наше заједнице, и огромне дијаспоре Русина у Канади, њима је битно интернет слушање. Зато је важно да посредством Фејсбука добијају информације и линк за емисије, закључује Хома, додајући да на овај начин добијају и повратне информације о квалитету радио емисија али и одржавају интеракцију са слушаоцима свуда у свету.

___________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Медији на језицима националних мањина и друштвене мреже“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.