У Панчеву је основана филијала Удружења професионалних новинара Румуније

Аутор: Валентин Мик, 6. фебруар 2020. године

Одговорна уредница недељника на румунском језику из Панчева, Теодора Смољан је изабрана за координаторку филијале у Србији Удружења професионалних новинара Румуније, одлучено је на оснивачкој седници овог удружења, одржаној 13.02.2020. године у седишту НИУ „Либертатеа” у Панчеву.

У свом обраћању председник овог Удружења Дору Дину Главан је говорио о досадашњим односима са новинарима ове куће, првенствено са директором Никуом Чобануом, са бившим одговорним уредником и дугогодишњим новинаром ове новинске установе академиком Костом Рошуом, али и са Удружењем Новинара Србије са којим румунско удружење новинара има потписан протокол о сарадњи 2004. године.

Он је такође нагласио да је оснивање филијале Удружења професионалних новинара Румуније у Србији историјски моменат и да није једино удружење ове врсте „али је једино признато од стране румунског Парламента, Владе и других државних институција”, нагласио је Главан.

Главан је прецизирао да Удружење професионалних новинара Румуније има преко 3.500 чланова и да има филијале широм Европе, у Америци, Аустралији и у Кини.

Поводом јубилеја 75 година од оснивања НИУ „Либертатеа” које ће бити обележено ове године, председник Удружења професионалних новинара Румуније је уручио директорул „Либертатеа” плакету, а њему лично златну значку овог новинског удружења.

Уручио је и три признања „Вера и лојалност”, Никуу Чобануу, Теодори Смољан и Мирчи Лелеа, одговорном уреднику часописа за младе „Тинеретеа”.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.