„Радио Фар“ из Алибунара: За пројектно финансирање пресудно политичко опредељење

Аутор: Валентин Мик, 29. септембар 2020. године

Радио ФАР из Алибунара је основан 1999. године и тренутно представља најзначајнији приватни медији који емитује програм на румунском језику у Србији.

Директор Јон Ардељан каже за „Комшијске новости“, да Радио ФАР има троје запослених и три хонорарна дописника и да покрива територију општина Алибунар, Пландиште и Вршац.

Сем информативног програма, Радио ФАР емитује програм културно-забавног карактера током читавог дана. Може се слушати на фреквенцији 96,7 Мхз, а од недавно и путем интернета.

Финансирање медија је углавном компликовано. Одвија се путем конкурсног финансирања, РТВ продукције и плаћених термина. Удео помоћи матичне државе је око 5% укупног прихода и такође се одвија путем конкурсног финансирања.

На питање да ли је задовољан конкурсним суфинансирањем у Србији и шта би променио ако је незадовољан, Ардељан је рекао:

- Нисмо задовољни конкурсним финансирањем зато што се не узима у обзир квалитет информисања, интерес грађана, поготово не националних мањина, већ само политичко опредељење.

На пословање ове радио станице траг је оставио и вирус Ковид-19 који је смањио промет за више од 50%.

На питање о одрживости мањинских медија који немају перманентне дотације државе, Ардељан каже да би држава ипак требала да нађе начина да обезбеди стабилно и сигурно финансирање таквих медија. Он је нагласио и да последњих година недостају курсеви на којима би се усавршавали новинари мањинских медија, који би могли стечена знања да пренесу матичним редакцијама.

*****************************************************************************

Текст је настао у оквиру пројекта „Kako финансијски опстају медији на језицима националних мањина“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.