Број претплатника листа на румунском „Тибискус“ због ковида смањен за 15 одсто

фото: приватна архива
фото: приватна архива

Аутор: Валентин Мик, 14. октобар 2020. године

Због вируса корона број претплатника локалог периодичног листа на румунском језику „Тибискус“, смањен је за око 15 одсто, рекао је за „Комшијске новости“ Василе Барбу, одговорни уредник тог листа и председник Книжевно-уметничког друштва „Тибискус“.

То, међутим, ни за за време епидемије, није утицало на квалитет листа који непрекидно излази од 1990. године, наводи Барбу. Упркос финансијским потешкоћама, „неуредне претплате“, лист је сачувао месечни ритам излажења.

Средства за опстанак овај лист обезбеђује на конкурсима, преко донација или пројеката Владе Румуније (Одбора за Румуне у дијаспори).

Барбу за „Комшијске новости“ наводи да од 12 бројева који излазе годишње, њих девет финансира матична држава.

На питање какав успех овај листи има на конкурсима за суфинасирање пројеката, Барбу наводи да није задовољан резултатима, да су чланови комисија пристрасни, а да од општине никада нису добили, како тврди, „ни једну пару“. Истиче да њихова локална самоуправа суфинансира једино „своје медије, а ми као да смо ничији“.

Лист „Тибискус“ нема нити једног запосленог новинара, већ једног хонорарног сарадника, три дописника и три новинара волонтера. Лист излази на осам страна, А3 формата. Тираж је 700 примерака што је за локални лист, који тавори са проналажењем средстава, поприличан  успех.

Током 90-тих а и касније, лист „Тибискус“ био је генератор и подстицај за покретање других локалних листова на румунском језику, који су били објављени као подлистак у овом листу. Тако су, на пример, као подлистак „Тибискуса” били објављени и листови”Maramorac“,  „Sărcia“, „Unirea“, „Ecologistul“, „Lumină lină“, ”Vița bănățeană”, ”Tezaur bănățean”…

________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Kako финансијски опстају медији на језицима националних мањина“ који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.