Научници Србије и Мађарске испитују хеликобактер пилори

Извор: Б 92,Танјуг, 24.12.2013

Европска унија је, у оквиру ИПА прекограничног програма Мађарска - Србија, одобрила средства за пројекат борбе против бактерије хеликобацтер пилори, у коме учествују Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и Биолошки истраживачки центар Мађарске Академије наука (БРЦ) из Сегедина.

У оквиру "Хелико" (Хелицо) пројекта истраживачи из Новог Сада и Сегедина формулисаће нов биљни препарат за терапију болести изазваних бактеријом хеликобацтер пилори, која је узрочник 85 одсто чирева у дигестивном тракту.

Ова бактерија је и главни фактор ризика карцинома желуца, од кога у Војводини годишње умре 400 људи, тако да је проналажење новог лека који би се користио у превенцији настанка ове болести од изузетног значаја, саопштио је данас "Хелико" тим са ПМФ-а.

Пројекат је почео у септембру и траје 18 месеци, а Европска унија је доделила бесповратна средства за истраживања од готово 160.000 евра.

У оквиру пројекта је предвиђена и набавка модерне опреме за новоформирану Лабораторију зе ћелијске културе, са акцентом на опреми за испитивање експресије гена.

Куповином ове опреме ПМФ ће стећи боље услове за истраживање, едукацију студената и конкурисање за нове међународне и домаће научне пројекте, наведено је у саопштењу. Менаџер пројекта је др Неда Мимица Дукић, декан и редовни професор ПМФ у Новом Саду.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.