Прес Клипинг

Образовање Рома у Србији: Тежак пут од дискриминације до интеграције

Извор: Данас, Аутор: Ивана Атанацковић, 9. децембар 2019. године

За ромске породице које се свакодневно боре за егзистенцију, остваривање права на образовање постаје мање важно питање. Управо зато се сиромаштво сматра главном препреком за целокупну интеграцију Рома.      

Медији на језицима мањина као развојни ресурс

Извор: Данас, 25. новембар 2019. године

Трећа европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима одржава се 28-29. новембра у Привредној комори Војводине у Новом Саду.

Акциони план за права мањина бележи резултате

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 7. новембар 2019. године 

Усвајањем Акционог плана за остваривање права националних мањина 2016. године бележе се позитивни резултати, изјавила је данас директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Новац за 91 пројекат из области културе и очувања културних вредности мањина

Аутор: Радославка Жигић, Извор: РТВ, 24. септембар 2019. године

Из Фонда за мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе ове године је додељено 30 милиона динара удружењима и невладиним организацијама националних мањина које живе у Србији, за пројекте из области културе и очувања културних вредности мањина. Стигле су 372 пријаве, а комисија за доделу средстава је одабрала 91 пројекат за чију реализацију ће бити додељен новац.

Пауновић: Бољи услови живота за преко 5000 Ромкиња и Рома

Аутор: Танјуг, Извор: Дневник, 11. септембар 2019. године

Пројекат "Становање Рома" један је од најкапиталнијих и најзначајнијих пројеката у области социјалне инклузије Рома који је реализацијом бројних активности у претходних 27 месеци унапредио животне услове ромске популације, рекла је данас директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

За 91 пројекат за националне мањине - 30 милиона динара

Извор: Танјуг, 28. август 2019. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије објавило је на својој интернет страници списак од 91 пројекта који ће бити подржани са укупно 30 милиона динара из Фонда за националне мањине, саопштено је данас.

Одржани традиционални „Дани буњевачке културе“ у Новом Саду

Извор: Дневник, 23. август 2019. године

„Дани буњевачке културе” у оквиру којих је приказан и део традиционалне буњевачке жетвене свечаности „Дужијанца“ чији дан, као свој национални празник, Буњевци обележавају у августу сваке године, данас је, као и претходних шест година почео свечаном поворком учесника обучених у раскошне буњевачке народне ношње и уз звуке тамбурица, који су прошетали најужим центром града Новог Сада.

Обележен празник мађарске националне мањине

Извор: РТС, 21. август 2019. године

Свечаном академијом, у Новом Саду је обележен национални празник мађарске националне мањине.

Државни новац за 91 пројекат за националне мањине

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 14. август 2019. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије објавило је ранг листу од 91 пројекта приспелих преко конкурса који ће бити финансијски подржани из Буџетског фонда за националне мањине Републике Србије.

УНС: Подршка редакцији „Хлас људу“

Извор: ФоНет, 12. август 2019. године

Удружење новинара Србије (УНС) подржало је данас одлуку редакције листа на словачком језику „Хлас људу“ да на „Сусрет новинара“ у Бачком Петровцу пошаље новинара Јураја Бартоша, упркос притиску и супростављању Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине, који је њихов оснивач.