Прес Клипинг

БНВ од ЕУ тражи заштиту права, јер РТС одбија да оснује редакцију на босанском

Аутор: Бета, Извор: Н1, 3. јул 2019. године

Бошњачко национално веће (БНВ) саопштило је да је представницима Европске уније и другим међународним институцијама и организацијама поводом одбијања Радио-телевизије Србије (РТС) да оснује редакцију на босанском језику упутило захтев "да заштите права бошњачког народа у Санџаку и Србији".

РТС неће основати редакцију на босанском језику

Аутор: ФоНет, Политика Извор: РТВ, 28. јун 2019. године

Програмски савет Радио-телевизије Србије (РТС) одбацио је захтев Бошњачког националног већа (БНВ) "да та кућа оснује редакцију на босанском језику, пише данас лист "Политика".

Деца и млади на новосадској плажи уче знаковни и језике националних заједница

Извор: Н1, 2. јул 2019. године

Деца и млади узраста од 5 до 19 година у Новом Саду имаће до краја јула прилику да на градској плажи уче знаковни и језике националних заједница које живе у Војводини.

Брнабић: Србија првак у заштити права националних мањина

Извор: Танјуг, 28. јун 2019. године

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да је Србија апослутни првак у заштити права и слобода националних мањина у Европи, одбацујући тако замерке посланика Партије за демократко деловање Фатмира Хасанија, који је рекао да Србија не жели да интегрише албанску националну мањину у државне институције.

Припадници српске и хрватске мањине желе бити мост сарадње

Извор: РТВ, Аутор: Сандра Иршевић, 18. јун 2019. године

Припадници српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији желе бити мост сарадње и развијању бољих односа између све земље, рекао је лидер Самосталне демократске српске странке посланика у Хрватском сабору Милорад Пупавац. 

Више новца из буџета за подршку националним мањинама

Извор: РТВ, 22. мај 2019. године

За потребе финансирања 22 национална савета и Савеза јеврејских општина, за 2019. годину у буџету Србије обезбеђена су средства у висини од 255 милиона динара, што је за 10 милиона динара више у односу на 2018. Годину", изјавила је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије.

За националне мањине 30 милиона динара, конкурс до 7. јуна

Аутор: Танјуг, Извор: РТС, 13. мај 2019. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је конкурс за пријаву пројеката који ће ове године бити финансирани из буџетског Фонда за националне мањине отворен до 7. јуна и да укупна средства у том фонду износе 30 милиона динара.

За тројезичне табле у 23 општине 10 милиона динара

Аутор: В. Црњански, Извор: Дневник, 8. мај 2019. година

У холу Покрајинске владе јуче је 83 корисника из 23 општине и града са територије АП Војводине, у чијем су раду у службеној употреби, језици и писма националних мањина, потписало уговоре о коришћењу средстава за спровођење вишејезичности. Укупна вредност уговора за које је био расписан конкурс је 10 милиона динара. 

Изводи из матичних књига и на мањинским језицима

Аутор: Тони Бедалов, Извор: РТС, 24. април 2019. године

У апликацији јединственог информационог система Регистра матичних књига омогућен је упис података на службеним мањинским језицима.

 Плод сарадње и зближавања двају народа

 Аутор: Б. Павковић, Извор: Дневник, 18. април 2019. године

 „Руски кутак“ отворен је јуче у просторијама Културног центра „Руменка", где ће житељи тог приградског насеља у току наредне три године имати прилику бесплатно да уче руски језик. Отварање „Руског кутка“ представља плод сарадње Руске хуманитарне мисије и Културног центра „Руменка", као установе културе која је увидела значај стицања почетног знања руског језика, сродног нашем народу и словенском сензибилитету.