Прес Клипинг

Данас је Национални празник Русина у Србији

Аутор: РТВ, Марија Данис Кањух, 17. јануар 2019. године

Часопис за српско-хрватске теме

Аутoр: ФоНет, 11. јануар 2019. године

Први број "Трагова",часописа за "српске и хрватске теме" изашао је у Загребу у издању Српског народног вијећа, под насловом, који се према речи уредништва односи на то да се број Срба у Хрватској смањио с 22 одсто 1991. на 7,5 одсто становништва 2001, па је некад бројна и важна заједница у Хрватској данас присутна само у траговима, јавља Хина.

Ружић: Већи буџетски фондови за мањине и локалне самоуправе у 2019. години

Аутор: Бета, Извор: Данас, 4. јануар 2019. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије определило је у буџету за 2019. годину више средстава за буџетске фондове за националне мањине и локалне самоуправе, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Јубилеји Српских недељних новина у Мађарској

Извор: РТВ, аутор: Срђан Басић, 26. децембар 2018. године

Српске недељне новине, гласило српске заједнице у Мађарској, обележава несвакидашњи јубилеј. Излазак 50-ог овогодишњег броја поклопио се са 500-тим издањем под садашњим називом, а прошло је 180 година откако је, захваљујући пре свега ангажовању првог секретара Матице српске Теодора Павловића, покренута претеча популарног СНН-а.

Изложба „Улога ромских писаних медија у очувању културног идентитета Рома“ у четвртак у Галерији НБС

Извор: Бета, 18. децембар 2018. године

Изложба "Улога ромских писаних медија у очувању културног идентитета Рома", чији је аутор др Драгољуб Ацковић биће отворена у четвртак, 20. децембра у 19.00 у Галерији Народне банке Србије, најавили су организатори.

Сајам посвећен националним мањинама које живе у Србији

Извор: РТС, Танјуг, 9. децембар 2018. године

 

 Добра штива националних мањина

Извор: Дневник, 3. децембар 2018. године

Вече посвећено неговању, очувању и развоју издавачке делатности војвођанских Мађара, у оквиру чега су представљена различита дела и жанрови, одржано је у просторијама библиотеке „Иво Андрић” у Руменки. Промоцију је организовао Културни центар „Руменка” у сарадњи с Издавачким заводом „Форум”, у жељи да се и на тај начин спозна богатство мултикултуралности те средине. 

Употреба мађарског језика и писма пример како се поштују прописи

Извор: РТВ, аутор: Борис Шуман, 26. новембар 2018. године

Службена употреба мађарског језика и писма је светао пример како се поштују законски прописи у овој области, показује Посебан извештај Заштитника грађана о службеној употреби овог језика у Србији. Извештај је представљен тамо где се ово право највише и користи – у Суботици.

Мањински медији су део културног наслеђа

Извор: Покрајинска влада, 15. новембар 2018. године

Мањински медији су део културног наслеђа, поручио је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић на данашњем свечаном отварању Друге европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима у Новом Саду.

Мировић: Настављамо да стипендирамо студенте ромске националне мањине

Извор: Данас, 13. новембар 2018. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о стипендирању студената ромске националне мањине за школску 2018/2019. годину на Високој школи струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу.