Прес Клипинг

Права мањина највише унапређена у образовању

Аутор: ФоНет, Извор: РТВ, 20. март 2019. године

У остваривању права националних мањина највише напретка учињено је у образовању, а доста рада предстоји на пољу информисања на језицима мањина, изјавила је данас Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Језик чува мултиетничност

Аутор: М.Ћ, Извор: Дневник, 13. март 2019. године

Сомбор: У складу са законом и сомборским Статутом, одборници Градске скупштине одлучили су да у Светозар Милетићу, селу на путу од Сомбора до Суботице, као службени језик, поред српског и мађарског, буде уведен и хрватски. То је тек један од повода да Сомбор буде место одржавања округлог стола „Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе" у оквиру пројекта „Јачање заштите националних мањина у Србији", који су организовали Град Сомбор и Савет Европе у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Секретаријатом за законодавство и Заштитником грађана.

Клупе све празније у Малом Иђошу, како спречити исељавање

Аутор: Дане Илић, Извор: РТС, 13. март 2019. године

Већина основних школа у Србији има све мање ђака због чега су, у неким местима, угашена поједина одељења. Слично је и на северу Војводине. Основна школа "Ади Ендре" у Малом Иђошу има за трећину мање ученика него пре десет година. На смањење броја ђака додатно утиче исељавање у суседну Мађарску, па се надлежни, на различите начине труде да задрже становништво.

Сејдиновић: Кампања националних савета против решења из нацрта Медијске стратегије

Извор: Бета, 11. март 2019. године

Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недим Сејдиновић изјавио је да је тренутно у току кампања националних савета националних мањина против решења за мањинско информисање која се налазе у Нацрту медијске стратегије.

Ружић: Ове године више средстава за националне мањине

Извор: РТС, Аутор: Танјуг, 5. март 2019. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић одржао је састанак са новим председницима Националних савета националних мањина, и том приликом казао да су ове године увећана средства буџетског фонда за националне мањине, те да износе 30 милиона динара.

Ђаци у Руском Крстуру се изборили да уче на српском

Извор: Вечерње новости, Аутор: З. Рајић, 1. март 2019. године

Ученици Срби принуђени да наставу слушају на русинском. Исправљена неправда, па ће од септембра часови бити на два језика.

БНВ отворило подручно седиште у Пријепољу

Извор: Данас, Аутор: С. Н, 26. фебруар 2019. године

Бошњачко национално веће (БНВ), поред централе у Новом Пазару, отворило је и подручно седиште у Пријепољу, како би Бошњаци у том делу Санџака могли лакше да остварују Уставом и законом загарантована права.

Буњевци обележили национални празник

Извор: Yu EKO Subotica, 26. Фебруар 2019. године

Свечана седница поводом обележавања националног празника буњевачке националне мањине “23. фебруара, Дана избора првог Националног савета” одржана је у петак у Плавој сали Градске куће. На свечаној седници су између осталог додељена признања Буњевачког националног савета и представљен је Речник бачких Буњеваца и Граматички и правописни приручник буњевачког језика.

У Ковачици обележен Међународни дан матерњег језика

Извор: РТВ, Аутор: Танјуг, РТВ, 22. фебруар 2019. године

Међународни дан матерњег језика обележен је данас у Ковачици, а министар културе и информисања Владан Вукосављевић је подсетио на речи Вука Стефановића Караџића, који је описујући значај матерњег језика рекао да докле год живи језик, докле га љубимо и поштујемо, њиме говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ који се може међу собом разумевати и умно сједињавати, не прелива се у други и не пропада.

И у Бачком Моноштору настава на хрватском језику

Извор: РТВ, 22. фебруар 2019. године

У Сомбору је осим српског језика у службеној употреби и мађарски, а у Бачком Брегу, Бачком Моноштору и Светозару Милетићу, и хрватски језик.