Прес Клипинг

Избори за националне савете у новембру

Аутор: С. Бишевац, Извор: Данас, 5. јул 2018. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Републичка изборна комисија почели су припреме за спровођење избора за националне савете националних мањина.

Кампања БНВ „Босански, јер смо Бошњаци“

Аутор: С. Н, Извор: Данас, 4. јул 2018. године

Бошњачко национално веће (БНВ) започело је кампању „Босански, јер смо Бошњаци“.

Фестивал русинске културе "Црвена ружа"

Извор: РТВ, Аутор: Марија Данис-Кањух, 29. јун 2018. године

Отварањем Ликовне изложбе и 50. музичко-фолклорне манифестације за децу "Црвени пупољак", у Руском Крстуру данас почиње 57. Фестивал русинске културе "Црвена Ружа".

Иванишевић: Запошљавање Рома - велики изазов

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 26. јун 2018. године

 У Србији се бележи константан напредак у образовању Рома и њиховом становању, а велики изазов који стоје пред надлежнима је како повећати запошљавање припадника те националне заједнице, изјавио је данас Ненад Иванишевић из Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома.

Покрајина подржала пројекте за образовање Рома у Старој Пазови

Извор: РТВ, 25. јун 2018. године

Покрајинска влада преко Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице суфинасираће два пројекта у општини Стара Пазова који су усмерени на реализацију афирмативних мера и процеса за интеграцију Рома поводом наставка "Декаде инклузије Рома". 

Права мањина

Извор: ФоНет, 21. јун 2018. године

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о заштити права и слобода националних мањина којима се уређује начин остваривања индивидуалних и колективних права која су Уставом Србије и потврђеним међународним уговорима зајемчена припадницима националних мањина.

Национални савети су и даље недовољно препознатљиви органи

Аутор: МН, Извор: Данас, 20. јун 2018. године

После више од две године рада на припреми измена и допуна два кључна закона мањинске политике…

… Влада Републике Србије је крајем прошлог месеца усвојила нацрте Закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина и упутила их Народној скупштини Републике Србије на усвајање. Нацрт измена и допуна Закона о заштити права и слобода националних мањина припремљен је пре више од годину дана и о овом тексту смо са нашим саговорником, Иваном Бошњаком, државним секретаром у Министарству државне управе и локалне самоуправе, већ разговарали, а сад смо се осврнули и на детаљне измене и допуне другог кључног закона, Закона о националним саветима националних мањина.

 

Редовно извештавање о Акционом плану за мањине

Извор: РТВ, Аутор: Танјуг, 14. јун 2018. године

Поводом представљања седмог извештаја о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је данас да се овај извештај односи на први квартал 2018. године и да се спровођење активности из Акционог плана за мањине редовно прати.

Припреме за изборе савета националних мањина

Извор: Данас Аутор: ФоНет, 14. јун 2018. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић потписали су данас Споразум о утврђивању спецификације планираних трошкова за изборе чланова савета националних мањина који ће бити одржани ове године.

Васко Попа уместо Хилари Клинтон

Извор: Вечерње новости, Аутор: И. М, 13 јун 2018. године

Хилари Клинтон биће избачена из наставног плана и програма за први разред гимназије на албанском језику, по коме уче ђаци у Прешеву и Бујановцу.