Прес Клипинг

Подигнут квалитет извештавања о спровођењу Акционог плана за мањине

13. март 2018. године

 Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић оценила је данас да се спровођење активности из Акционог плана за остваривање права националних мањина редовно прати и да је подигнут квалитет извештавања о томе.

Буњевачки језик стандардизован после два века чекања

27. фебруар 2018. године

 На свечаној седници Националног савета буњевачке националне мањине у Суботици, поводом једног од четири празника Буњеваца, 23. фебруара усвојена је одлука о проглашењу стандарда буњевачког језика. Постоји разлика између стандарда и стандардизације буњевачког језика.

   Нове читанке на буњевачком

26. фебруар 2018. године

Буњевачки национални савет обележио је 15 година од оснивања и на свечаној седници у Суботици речено је да су завршене буњевачке читанке и да оне ускоро улазе у програм наставе.

Дан матерњег језика у Иванову

23. фебруар 2018. године

У Иванову је обележен Међународни дан матерњег језика где су учествовали представници националних заједница са ових простора. Поред припадника мађарске, српске и бугарске националности који су већинско становништво Иванова на манифестацији су учествовали Словаци, Македонци, Чеси, Кинези, а Руси су овде први пут.

Пауновићева: Србија је поносна на своју вишејезичност

21. фебруар 2018. године

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић честитала је грађанима Србије Међународни дан матерњег језика наводећи да је у 42 локалне самоуправе у Србији у службену употребу уведено 11 мањинских језика и њихових писама, саопштила је Канцеларија.

Читање наглас да се не заборави русински

21. фебруар 2018. године

Међународни дан матерњег језика, који се код нас обележава од 2000. године, у Основној школи „Јован Јовановић Змај” у Бурђеву има посебан значај, јер се овде, осим на српском, настава одвија и на русинском језику. То је одраз састава становништва, пошто у Бурђеву у општини Жабаљ вековима живе и припадници русинске националне мањине. 

Обележава се Међународни дан матерњег језика

21. фебруар 2018. године

Међународни дан матерњег језика биће обележен данас и у Србији. У Србији живи више од 30 етничких заједница које говоре својим језиком, а у службеној употреби је 11 језика мањина. Око 70.000 деце у Србији образује се на осам мањинских језика.

Представљени недостајући уџбеници на босанском језику

Представници Завода за уџбенике из Београда, у Бошњачком националном већу (БНВ) представили су 24 наставне публикације на босанском језику за ученике од првог до осмог разреда.

 

Шарчевић: Дигитални уџбеници и за припаднике националних мањина

13. фебруар 2018. године

Нацрт закона о уџбеницима који предвиђа увођење дигиталних уџбеника у завршној је фази, што подразумева да ће они бити обезбеђени и средњошколцима, припадницима националних мањина, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Колико језика знаш, толико вредиш

9. фебруар 2018. године

Од ђака припадника националних мањина, њих 70 одсто похађа и наставу на свом матерњем језику, а тих ученика њих 80 одсто планира да то чини и убудуће, показало је истраживање спроведено крајем прошле године међу наставницима, ђацима и њиховим родитељима у пет основних и шест средњих школа у којима се настава одвија и на неком од језика националних мањина које живе у Србији или се као изборни изучава предмет матерњи језик с елементима националне културе.