Вести из медија

Програм на мађарском Радио Новог Сада кренуо из нове зграде

Извор: РТВ, 14. октобар 2020. године

Након 21 године подстанараског живота, данас је свечани дан за нашу кућу. Наиме, данас почиње емитовање прве радијске емисије из нове зграде РТВ-а на Мишелуку.

Медији националних мањина изложени двоструком притиску

Извор: Данас, аутор: И. Николетић, 12. септембар 2020. године

Медији националних мањина и они који емитују програме на мањинским језицима данас су највише суочени са проблемом утицаја националних савета мањина на њихову уређивачку политику, без обзира да ли су савети и оснивачи тих медија.

Обележени „Дани буњевачке културе“, традиција Дужијанце се наставља

Извор: Данас; Аутор: Бета, 26. август 2020. године

Буњевачки културни центар Нови Сад је, у сарадњи са Културним центром Новог Сада, обележио шесте по реду „Дане буњевачке културе“, у клубу „Трибина младих“, саопштио је вечерас Културни центар Новог Сада.

Уџбеници за прваке који похађају наставу на босанском језику поклон од Турске

Извор: Бета, 18. август 2020. године

Бошњачко национално веће (БНВ) је саопштило данас да ће ученици првог разреда који ће наставу похађати на босанском језику, своје уџбенике добити на самом почетку школске године.

Бошњачке странке Санџака о удруживању

Извор: Дневник, 06.август 2020. године

Председница Бошњачког националног вијећа Јасмина Цурић позвала је представнике бошњачких странка на састанке на којима ће бити речи о начину удруживања на основу изборних резултата, као ио заједничком деловању ради постизања циљева од општег значаја за све грађане Санџака.

Таблет рачунари и интернет за 600 ученика широм Србије

 Извор: Дневник, 6. август 2020. године      

Више од 600 ромске деце основношколског узраста имаће обезбеђен интернет и таблет рачунар захваљујући којима ће моћи да прате наставу на даљину, а такође биће подржани при упису у школу, редовном похађању наставе и учењу, као и кроз организовање додатних часова.

Национални савети имају апсолутну контролу?!

Извор: Цензоловка, Асоцијација медија (Вељко Милић), 28. јул 2020. године

Информисање на језицима националних мањина у Републици Србији прилично је неуједначено. По правилу, националне мањине чији припадници живе у већем броју у Републици Србији имају бољу могућност да информације примају на свом матерњем језику. Такође, националне мањине чији припадници живе на територији АП Војводине, имају нешто бољи положај по питању информисања на матерњем језику, него што је то случај са националним мањинама чији припадници живе у другим деловима Републике Србије. Велики утицај националних савета националних мањина, заједнички је за информисање свих националних мањина на територији Републике Србије.

Ковачица препуна сликара, међу њима и Виерослава Светлик

Извор: Извор: РТВ (Снежана Филиповић), 27.јул 2020. године

Ковачица центар наивног сликарства препознатљива је по многобројним сликарима познатим широм света. И данас у овом Јужнобанатском месту готово да нема породице у којој се неко не бави овим послом, а међу многобројним сликарима је и Виерослава Светлик. Неки од њених радова нашли су место у домовима познатих личности.

Мањинске заједнице у Србији почеле припреме за попис становништва

Извор: slobodnaevropa.org (Бранко Вучковић), 24. јул 2020.

Мањинске заједнице у Србији започеле су припреме пред предстојећи попис становништва следеће године, са намером да реше неке од идентитетских питања.

Изложба "Народно градитељство Мађара у средњем Банату" у Бечеју

Извор: РТВ (Зорана Богдановић) 22. јул 2020.  

Иако је због тренутне епидемиолошке ситуације изостало свечано отварање, љубитељи уметности, традиције и културе у Градском музеју Бечеј у наредних месец дана могу погледати изложбу под називом "Народно градитељство Мађара у средњем Банату", аутора Бранислава Милића, етнолога из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.