Прес Клипинг

Одржани традиционални „Дани буњевачке културе“ у Новом Саду

Извор: Дневник, 23. август 2019. године

„Дани буњевачке културе” у оквиру којих је приказан и део традиционалне буњевачке жетвене свечаности „Дужијанца“ чији дан, као свој национални празник, Буњевци обележавају у августу сваке године, данас је, као и претходних шест година почео свечаном поворком учесника обучених у раскошне буњевачке народне ношње и уз звуке тамбурица, који су прошетали најужим центром града Новог Сада.

Обележен празник мађарске националне мањине

Извор: РТС, 21. август 2019. године

Свечаном академијом, у Новом Саду је обележен национални празник мађарске националне мањине.

Државни новац за 91 пројекат за националне мањине

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 14. август 2019. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије објавило је ранг листу од 91 пројекта приспелих преко конкурса који ће бити финансијски подржани из Буџетског фонда за националне мањине Републике Србије.

УНС: Подршка редакцији „Хлас људу“

Извор: ФоНет, 12. август 2019. године

Удружење новинара Србије (УНС) подржало је данас одлуку редакције листа на словачком језику „Хлас људу“ да на „Сусрет новинара“ у Бачком Петровцу пошаље новинара Јураја Бартоша, упркос притиску и супростављању Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине, који је њихов оснивач.

Пауновић: Континуиране мере за унапређивање права мањина
Србија континуирано ради на унапређењу положаја припадника свих националних мањина које живе у нашој земљи, а бројне активности Владе и других институција, медија, организација цивилног друштва допринеле су подизању свести грађана о правима и обавезама припадника нацио
Сомбор финансира савете националних мањина, издвојено милион динара
Град Сомбор финансираће савете националних мањина, а укупно је за ову годину издвојено милион динара. То је први пут да се на такав начин помаже рад националних заједница, а услове испуњавају Мађарска, Хрватска, Немачка и Буњевачка мањина.
БНВ: РТС дискриминише бошњачку заједницу

Извор: Данас, Аутор: Бета, 30. јул 2019. године

Бошњачко национално вијеће (БНВ) је данас саопштило да је поднело жалбу Заштитнику грађана и Повереници за заштиту равноправности због закључка Програмског савета Радио-Телевизије Србије (РТС) да нема основа за формирање редакције на босанском језику при том јавном сервису.

БНВ тражи да и празници мањина буду нерадни

Аутор: Бета, Извор: Данас, 23. јул 2019. године

Бошњачко национално вијеће (БНВ) предложило је данас измене Закона о државним и другим празницима по којем би установљени празници националних мањина били нерадни у државним и другим органима.

Одбор за стандардизацију: Не постоји посебан језик Бошњака

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 19. јул 2019. године

Одбор за стандардизацију српског језика упутио је писмо Националном савету за високо образовање у коме наглашава да не постоји посебан језик Бошњака који се лингвистички разликује од српског језика и да би прихватањем студијског програма такозваног босанског језика на универизитету била нанесена непроцењива штета српском језику и српској култури.

БНВ од ЕУ тражи заштиту права, јер РТС одбија да оснује редакцију на босанском

Аутор: Бета, Извор: Н1, 3. јул 2019. године

Бошњачко национално веће (БНВ) саопштило је да је представницима Европске уније и другим међународним институцијама и организацијама поводом одбијања Радио-телевизије Србије (РТС) да оснује редакцију на босанском језику упутило захтев "да заштите права бошњачког народа у Санџаку и Србији".