Прес Клипинг

Мање од један одсто Рома има завршен факултет
Представништво фонда за образовање Рома почело је кампању "Образовањем до посла", као део пројекта "Поспешивање запошљавања младих Рома и Ромкиња - фаза 2".
Недељник на румунском језику „Либертатеa“ прославља 75. рођендан

Извор: УНС онлајн, 28. мај 2020. године

Одговорна уредница недељника „Либертатеа“ на румунском језику Теодора Смољан поводом 75 година од настанка тог листа каже да дуга традиција „Либертатее“ одражава велику жељу да се писана реч настави на румунском језику у Србији.

Асоцијација мањинских медија затражила помоћ Европског парламента

Аутор: Бета, 13. мај 2020. године

Европска асоцијација дневних листова на мањинским и регионалним језицима (MIDAS) затражила је данас од Европског парламента финансијску подршку због тешке ситуације коју је проузроковала пандемија корона вируса.

Покрајинска влада издвојила 16 милиона динара за дигиталну припрему за малу матуру на језицима националних мањина

Извор: 021.rs, 10. април 2020. године 

У оквиру наставе на даљину која се спроводи на територији Републике Србије услед пандемије вируса КОВИД-19, а у циљу што ефикаснијег укључивања у савремене облике учења и жељи да помогне малим матурантима да обнове градиво од петог до осмог разреда, на сајту rtv.rs, у одељку "Дигиталне припреме за малу матуру", ученици сваког радног дана могу да погледају избор од три до укупно две стотине задатака, у склопу емисије "Ја бирам".

РТВ емитује "Моју школу" на језицима националних заједница на YouTube-u

Извор: РТВ, 2. април 2020. године 

Радио-телевизија Војводине отпочела је емитовање школских часова "Моја школа", Радио-телевизије Србије, титловане на четири језика националних заједница – мађарском, румунском, словачком и русинском. Прва три школска предавања доступна су на посебном YouTube каналу "Настава титлована на мањинске језике РТВ-РТС", на следећим линковима:

У сарадњи са медијима часови на осам мањинских језика

Извор: ФоНет, 28. март 2020. године

Министарство просвете саопштило је данас да је у сарадњи са Радио-телевизијом Војводине (РТВ) и локалним и мањинским медијима у понедељак почело снимање и емитовање наставе на осам мањинских језика.

За националне мањине настава на РТВ-у, Б92 и ТВ Санџак

Аутор: Танјуг, извор: 021.rs, 21. март 2020. године

Настава за ђаке припаднике националних мањина почиње да се емитује у понедељак на другом програму Радио-телевизије Војводине, ТВ Б92 и ТВ Санџак.

Мањинско информисање у Србији у тешком положају: Слободни медији једва преживљавају

Аутор: Наталија Јаковљевић Извор: Маглочистач, 18. фебруар 2020. године

Највећи број медија који извештавају на језицима националних мањина углавном су под утицајем главних мањинских странака у својим заједницама.

Покрајинска влада доделила 312 милиона динара листовима мањина

Извор: Бета, 10. фебруар 2020. године

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади уручила уговоре за суфинансирање листова на језицима националних мањина чији су оснивачи национални савети, вредне 312 милиона динара.

Словеначки језик највише се учи у Србији

Аутор: Дело, Извор: Савез Срба Словеније, 10. фебруар 2020. године

Словеначки интернет часопис ”Дело” објавио је 6. фебруара 2020. године, најновију статистику о учењу словеначког језика у 25 држава у свету, на 61 универзитету на свим континентима, осим у Аустралији – погледајте овде