Прес Клипинг

Више новца из буџета за подршку националним мањинама

Извор: РТВ, 22. мај 2019. године

За потребе финансирања 22 национална савета и Савеза јеврејских општина, за 2019. годину у буџету Србије обезбеђена су средства у висини од 255 милиона динара, што је за 10 милиона динара више у односу на 2018. Годину", изјавила је данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије.

За националне мањине 30 милиона динара, конкурс до 7. јуна

Аутор: Танјуг, Извор: РТС, 13. мај 2019. године

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је конкурс за пријаву пројеката који ће ове године бити финансирани из буџетског Фонда за националне мањине отворен до 7. јуна и да укупна средства у том фонду износе 30 милиона динара.

За тројезичне табле у 23 општине 10 милиона динара

Аутор: В. Црњански, Извор: Дневник, 8. мај 2019. година

У холу Покрајинске владе јуче је 83 корисника из 23 општине и града са територије АП Војводине, у чијем су раду у службеној употреби, језици и писма националних мањина, потписало уговоре о коришћењу средстава за спровођење вишејезичности. Укупна вредност уговора за које је био расписан конкурс је 10 милиона динара. 

Изводи из матичних књига и на мањинским језицима

Аутор: Тони Бедалов, Извор: РТС, 24. април 2019. године

У апликацији јединственог информационог система Регистра матичних књига омогућен је упис података на службеним мањинским језицима.

 Плод сарадње и зближавања двају народа

 Аутор: Б. Павковић, Извор: Дневник, 18. април 2019. године

 „Руски кутак“ отворен је јуче у просторијама Културног центра „Руменка", где ће житељи тог приградског насеља у току наредне три године имати прилику бесплатно да уче руски језик. Отварање „Руског кутка“ представља плод сарадње Руске хуманитарне мисије и Културног центра „Руменка", као установе културе која је увидела значај стицања почетног знања руског језика, сродног нашем народу и словенском сензибилитету. 

Промоција уписа деце у 1. разред основне школе на Хрватском наставном језику

Извор: YUeco, 17. април 2019. године

У Суботици се настава на хрватском језику реализује у 6 основних и 3 средње школе. Са циљем промоције уписа деце у први разред основне школе на Хрватском наставном језику Хрватско национално веће јуче је у ХКЦ “Буњевачко коло” организовало програм под називом “Буди свој-пријатељ сам твој”.

Форум младих у Приштини: На трибини представљен лист “Зрењанин”

Извор: Лист Зрењанин, 17. април 2019. године

У Приштини је од 11. до 14. априла одржан V Балкански форум младих у организацији Фондације Конрад Аденауер. Скуп је приређен како би се пружила шанса младим људима да поделе различита искуства уз учешће локалних и међународних говорника. Акценат је био на суседској сарадњи међу државама региона, а што представља један од најзначајнијих задатака у процесу придруживања Европској унији.

Културне станице у знаку Међународног дана Рома

Аутор: РТВ, Извор: РТВ, 8. април 2019. године

Фондација "Нови Сад 2021" ће данас, на Међународни дан Рома, ставити у фокус културно стваралаштво ромске заједнице у Новом Саду, и организовати низ културних догађаја у културним станицама Свилара и Еђшег.

Пашалић: Етничка дистанца према Ромима се не смањује

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 8. април 2019. године

Роми су и даље једна од најугроженијих група, која се још суочава са тешким животним условима и дискриминацијом у свакодневном животу. Упркос томе што је држава предузела низ мера и активности у претходној деценији у области образовања, здравства и добијања личних докумената, етничка дистанца према Ромима се не смањује, упозорио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић.

Покрајински омбудсман за више солидарности према Ромима

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 8. април 2019. године

Покрајински омбудсман Зоран Павловић позвао је поводом Светског дана Рома, грађане да покажу више солидарности према суграђанима Ромима.