Прес Клипинг

Покрајинска влада доделила 312 милиона динара листовима мањина

Извор: Бета, 10. фебруар 2020. године

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади уручила уговоре за суфинансирање листова на језицима националних мањина чији су оснивачи национални савети, вредне 312 милиона динара.

Словеначки језик највише се учи у Србији

Аутор: Дело, Извор: Савез Срба Словеније, 10. фебруар 2020. године

Словеначки интернет часопис ”Дело” објавио је 6. фебруара 2020. године, најновију статистику о учењу словеначког језика у 25 држава у свету, на 61 универзитету на свим континентима, осим у Аустралији – погледајте овде

За образовање националних мањина 30 милиона динара из буџетског фонда

Аутор: Бета, Извор: Данас, 9. фебруар 2020. године

На седници Савета за националне мањине усвојен је данас предлог да приоритетна област финансирања за 2020. из Буџетског фонда за националне мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе буде образовање, а за те намене обезбеђено је 30 милиона динара.

Образовање Рома у Србији: Тежак пут од дискриминације до интеграције

Извор: Данас, Аутор: Ивана Атанацковић, 9. децембар 2019. године

За ромске породице које се свакодневно боре за егзистенцију, остваривање права на образовање постаје мање важно питање. Управо зато се сиромаштво сматра главном препреком за целокупну интеграцију Рома.      

Медији на језицима мањина као развојни ресурс

Извор: Данас, 25. новембар 2019. године

Трећа европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима одржава се 28-29. новембра у Привредној комори Војводине у Новом Саду.

Акциони план за права мањина бележи резултате

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 7. новембар 2019. године 

Усвајањем Акционог плана за остваривање права националних мањина 2016. године бележе се позитивни резултати, изјавила је данас директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Новац за 91 пројекат из области културе и очувања културних вредности мањина

Аутор: Радославка Жигић, Извор: РТВ, 24. септембар 2019. године

Из Фонда за мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе ове године је додељено 30 милиона динара удружењима и невладиним организацијама националних мањина које живе у Србији, за пројекте из области културе и очувања културних вредности мањина. Стигле су 372 пријаве, а комисија за доделу средстава је одабрала 91 пројекат за чију реализацију ће бити додељен новац.

Пауновић: Бољи услови живота за преко 5000 Ромкиња и Рома

Аутор: Танјуг, Извор: Дневник, 11. септембар 2019. године

Пројекат "Становање Рома" један је од најкапиталнијих и најзначајнијих пројеката у области социјалне инклузије Рома који је реализацијом бројних активности у претходних 27 месеци унапредио животне услове ромске популације, рекла је данас директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

За 91 пројекат за националне мањине - 30 милиона динара

Извор: Танјуг, 28. август 2019. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије објавило је на својој интернет страници списак од 91 пројекта који ће бити подржани са укупно 30 милиона динара из Фонда за националне мањине, саопштено је данас.

Одржани традиционални „Дани буњевачке културе“ у Новом Саду

Извор: Дневник, 23. август 2019. године

„Дани буњевачке културе” у оквиру којих је приказан и део традиционалне буњевачке жетвене свечаности „Дужијанца“ чији дан, као свој национални празник, Буњевци обележавају у августу сваке године, данас је, као и претходних шест година почео свечаном поворком учесника обучених у раскошне буњевачке народне ношње и уз звуке тамбурица, који су прошетали најужим центром града Новог Сада.