Вести из медија

Били Роми ил' Бугари, ми живимо бедно

Извор: Нова, Аутор: Сања Петров, 23. мај 2022. године

Изоловани од остатка Србије, у месту Лалош, до којег вас ниједна мапа неће одвести, живи преко 100 ромских и бугарских породица из околине Босилеграда, малог места у близини границе са Бугарском у Пчињском округу.

 Доба када су Словаци населили Ковачицу

Извор: Политика, Аутор: О.Ј., 13.мај 2022. године

Велики јубилеј, 220 година од досељавања Словака у Ковачицу, општина обележава и слави низом манифестација од 13 до 29. маја. Двонедељни програм начиње прослава Дана школе „Млада покољења”, док је његово свечано отварање заказано за суботу, 14. маја богатим културноуметничким програмом, на главном ковачичком тргу и Свечаном академијом у Дому културе „3 октобар”.

Бојанка о македонским обичајима

Извор: Политика, Аутор: О.Ј., 13. мај 2022. године

Захваљујући пројекту Удружења Македонаца „Македониум” из Београда, традиција различитих крајева Македоније приближена је сада малишанима на пријемчив начин, кроз занимљиву бојанку, у издању Македонског информативног и издавачког центра.

На Филозофском факултету у Универзитета у Новом Саду организује се лекторат за чешки језик

 Извор: Дневник, Аутор: Дневник, 12. мај 2022. године

На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, у уторак је потписан споразум о сарадњи између ЈЦММ-а (Јужноморавског центра за међународну мобилност) и Филозофског факултета којим ће се у оквиру Центра за језике Факултета организовати лекторат за чешки језик. Лекторат ће изводити наставу чешког језика и увода у чешку културу за студенте свих факултета Универзитета у Новом Саду. 

Мокре хаљине девојака у Бајмоку

Извор: Дневник, Аутор: Редакција, 19.4.2022. године

На Водени понедељак, дан после Ускрса, у домаћинским кућама у Бајмоку капије су широм отворене, окићене нарцисом и лалама, а домаћини и комшилук нестрпљиво чекају поворку на чијем челу је фијакер пун младића. 

Непознати нападач ногом разбио стакло зграде мађарске медијске куће у Суботици

Извор: Маглочистач, аутор: Маглочистач, 17. 4. 2022. године

Непознати млађи мушкарац са капуљачом на глави је у току ноћи између суботе и недеље неколико пута ударио ногом и разбио стакло капије мађарске медијске куће у Суботици да би потом побегао са лица места.

Чеси у Ћуприји

Извор: РТС1, Аутор: Весна Лазић, 13. април 2022. године

"Чеси у Ћуприји - век пријатељства", назив је изложбе коју је Установа културе организовала у знак сећања на све што су Чеси донели у тај град почетком прошлог века, од индустријализације до образовања, спорта и културе. Изложба је посвећена чешком народу који је обележио златно доба у развоју града на Великој Морави.

 Почела обука за педагошке асистенте

ИзворДневник, Аутор: С. М., 12. април 2022. године  

Обука педагошких асистената за рад са ученицима ромске националности, коју је припремило Министарство просвете са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, обезбедивши за то ИТ опрему, отпочела је ове недеље. Ово је само једна од активности како би се смањио број ромских ђака који рано одустају од школовања, ради чега је креирано и Упутство за спречавање раног напуштања образовања са препорукама и предлозима мера за превенцију осипања. 

Након реаговања Заштитника грађана Министарство просвете мења спорне уџбенике за српски језик

Извор: Данас, Аутор: Бета, 11. април 2022. године

Након реаговања Заштитника грађана поводом заштите права и слобода националних мањина, Министарство просвете, науке и технолошког развоја затражило је од издавача уџбеника за српски језик за осми разред основне школе да до средине маја измене спорни део садржаја у вези са називима јужнословенских језика.

Међународни скуп о мањинским језицима

Извор: Политика, Аутор: А. И., 9. април 2022. године

Међународни скуп „Мањински језици и вишејезичност у Србији и централној и истоичној Европи” одржава се у Градској библиотеци у Суботици. Организатор овог скупа је Балканолошки институг САНУ и Универзитет у Ослу, а под покровитељством Норвешког истраживачког савета.

Дводневно излагање тема и одржавање округлих столова део је пројекта „Испитивање граница (транс)националног: империјално наслеђе, транснационалне књижевне мреже и вишејезичност у централној и источној Европи”. Градска библиотека у Суботици је суорганизатор овог скупа. Међународни скуп лингвиста, професора и преводилаца започео је конференцијом о теми „Мањински језици у Србији: између европске и мањинске политике”. 

 „Желели бисмо да се осврнемо и на примере из прошлости, када је већински народ био вишејезичан. Примећујемо да у новије време, само припадници националних мањина говоре више језика. Хтели бисмо да размислимо и о моделима образовања који би и мањинску и већинску популацију учинили вишејезичном, макар када су у питању језици средине. То је један од изазова којем желимо озбиљно да се посветимо. Када је реч о мађарском језику, имамо занимљиву ситуацију да је он изгубио престиж у односу на доба из Аустроугарске. Међутим, сада поново добија на популарности јер га, због добијања држављанства, много људи учи као нематерњи. Ова конференција и има циљ да покаже како се разне ствари дешавају на језичком тржишту”, рекла је др Марија Мандић из Балканолошког института САНУ. 

Она је додала да излагачи говоре о проблемима и изазовима са којима се срећу мањински језици у образовању. Управо на ову тему одржан је и округли сто под називом „Настава на мањинским језицима: наслеђе прошлости и поглед ка будућности”.

Другог дана конференција је посвећена теми „Мањинске књижевности: регионално и транснационално”, а током поподнева преводиоци и уредници часописа говориће на округлом столу „Мањински језици у преводилаштву и издаваштву”. Почасни гост скупа је др Тибор Варади, који ће на књижевној вечери говорити о својим књигама.