Вести из медија

Представљена „Граматика буњевачког језика”


Извор: Дневник, Аутор: V.X, 10. јун 2022. године

Књига „Граматика буњевачког језика“, аутора Жарка Бошњаковића, редовног професора на Филозофском факултету у Новом Саду, и Сузане Кујунџић Остојић, управнице Установе културе „Центар за културу Буњеваца", промовисана је у читаоници Градске библиотеке у Суботици. Била је ово и прилика да буду уручена признања истакнутим појединцима који су допринели увођењу буњевачког језика као службеног на територији града Суботице.

Куће у бојама свих нација: На улазу у село Јаша Томић код Сечња градиће се почетком наредне године мултиетничко етно село

Извор: Вечерње новости, Аутор: Б. Грујић, 10. јун 2022. године

Ниједна варош у Србији није погоднија да добије мултиетничко село од Јаше Томића. У овом мултиетаичком селу у општини Сечањ, на самој граници са Румунијом, већ деценијама сложно живе Срби, Румуни, Мађари, Руси, Словаци, Роми, Немци и Македонци.

„Ромска платформа” против дискриминације

Извор: Дневник, Аутор: С. Милачић, 30. мај 2022. године

Покрајински заштитник грађана и Удружење ромских студената одржали су прекјуче скуп „Ромска платформа - механизам у борби против дискриминације”, чији је примарни циљ била промоција интернет сајта на којем се могу објављивати и пријављивати случајеви угрожавања људских права припадника ромске популације. На скупу се говорило и о другим темама од значаја за ромску националну мањину, као што су образовање, медијско извештавање и институционални механизми за остваривање права.

Важно очување језика и културе

извор: Дневник, аутор: Е.Д, 30. мај 2022. године

Мађарска пружа снажну подршку мађарској националној мањини у Србији, а такав степен подршке жели да достигне и бугарска национална мањина када је у питању њихова матична земље, Бугарска. То је између осталог изјавио председник Националног савета бугарске националне мањине Стефан Стојков, који је у Суботици разговарао са руководством Националног савета мађарске националне мањине.

Савет: Нови Акциони план за потпуно поштовање права мањина

извор: Бета, аутор: Бета, 30. мај 2022. године

Савет за националне мањине констатовао је данас да ће нови акциони план који уређује област мањинских права Србију позиционирати као земљу која у потпуности поштује права свих националних мањина, саопштено је из Владе Србије. Израду новог Акционог плана за остваривање права националних мањина подржали су ЕУ и Савет Европе, наведено је у саопштењу.

Српска заједница у Румунији позитиван пример положаја Срба у региону

ИзворПолитика, аутор: др Драгомир Раденковић, амбасадор у пензији

Мањинска питања имају значајно место у односима Србије са земљама окружења. Међутим, уместо да буду мост добросуседства, националне мањине су често један од узрока назадовања билатералних односа или њихове стагнације на ниском нивоу.

 

Били Роми ил' Бугари, ми живимо бедно

Извор: Нова, Аутор: Сања Петров, 23. мај 2022. године

Изоловани од остатка Србије, у месту Лалош, до којег вас ниједна мапа неће одвести, живи преко 100 ромских и бугарских породица из околине Босилеграда, малог места у близини границе са Бугарском у Пчињском округу.

 Доба када су Словаци населили Ковачицу

Извор: Политика, Аутор: О.Ј., 13.мај 2022. године

Велики јубилеј, 220 година од досељавања Словака у Ковачицу, општина обележава и слави низом манифестација од 13 до 29. маја. Двонедељни програм начиње прослава Дана школе „Млада покољења”, док је његово свечано отварање заказано за суботу, 14. маја богатим културноуметничким програмом, на главном ковачичком тргу и Свечаном академијом у Дому културе „3 октобар”.

Бојанка о македонским обичајима

Извор: Политика, Аутор: О.Ј., 13. мај 2022. године

Захваљујући пројекту Удружења Македонаца „Македониум” из Београда, традиција различитих крајева Македоније приближена је сада малишанима на пријемчив начин, кроз занимљиву бојанку, у издању Македонског информативног и издавачког центра.

На Филозофском факултету у Универзитета у Новом Саду организује се лекторат за чешки језик

 Извор: Дневник, Аутор: Дневник, 12. мај 2022. године

На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, у уторак је потписан споразум о сарадњи између ЈЦММ-а (Јужноморавског центра за међународну мобилност) и Филозофског факултета којим ће се у оквиру Центра за језике Факултета организовати лекторат за чешки језик. Лекторат ће изводити наставу чешког језика и увода у чешку културу за студенте свих факултета Универзитета у Новом Саду.