Прес Клипинг

РТВ емитује "Моју школу" на језицима националних заједница на YouTube-u

Извор: РТВ, 2. април 2020. године 

Радио-телевизија Војводине отпочела је емитовање школских часова "Моја школа", Радио-телевизије Србије, титловане на четири језика националних заједница – мађарском, румунском, словачком и русинском. Прва три школска предавања доступна су на посебном YouTube каналу "Настава титлована на мањинске језике РТВ-РТС", на следећим линковима:

У сарадњи са медијима часови на осам мањинских језика

Извор: ФоНет, 28. март 2020. године

Министарство просвете саопштило је данас да је у сарадњи са Радио-телевизијом Војводине (РТВ) и локалним и мањинским медијима у понедељак почело снимање и емитовање наставе на осам мањинских језика.

За националне мањине настава на РТВ-у, Б92 и ТВ Санџак

Аутор: Танјуг, извор: 021.rs, 21. март 2020. године

Настава за ђаке припаднике националних мањина почиње да се емитује у понедељак на другом програму Радио-телевизије Војводине, ТВ Б92 и ТВ Санџак.

Мањинско информисање у Србији у тешком положају: Слободни медији једва преживљавају

Аутор: Наталија Јаковљевић Извор: Маглочистач, 18. фебруар 2020. године

Највећи број медија који извештавају на језицима националних мањина углавном су под утицајем главних мањинских странака у својим заједницама.

Покрајинска влада доделила 312 милиона динара листовима мањина

Извор: Бета, 10. фебруар 2020. године

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади уручила уговоре за суфинансирање листова на језицима националних мањина чији су оснивачи национални савети, вредне 312 милиона динара.

Словеначки језик највише се учи у Србији

Аутор: Дело, Извор: Савез Срба Словеније, 10. фебруар 2020. године

Словеначки интернет часопис ”Дело” објавио је 6. фебруара 2020. године, најновију статистику о учењу словеначког језика у 25 држава у свету, на 61 универзитету на свим континентима, осим у Аустралији – погледајте овде

За образовање националних мањина 30 милиона динара из буџетског фонда

Аутор: Бета, Извор: Данас, 9. фебруар 2020. године

На седници Савета за националне мањине усвојен је данас предлог да приоритетна област финансирања за 2020. из Буџетског фонда за националне мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе буде образовање, а за те намене обезбеђено је 30 милиона динара.

Образовање Рома у Србији: Тежак пут од дискриминације до интеграције

Извор: Данас, Аутор: Ивана Атанацковић, 9. децембар 2019. године

За ромске породице које се свакодневно боре за егзистенцију, остваривање права на образовање постаје мање важно питање. Управо зато се сиромаштво сматра главном препреком за целокупну интеграцију Рома.      

Медији на језицима мањина као развојни ресурс

Извор: Данас, 25. новембар 2019. године

Трећа европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима одржава се 28-29. новембра у Привредној комори Војводине у Новом Саду.

Акциони план за права мањина бележи резултате

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 7. новембар 2019. године 

Усвајањем Акционог плана за остваривање права националних мањина 2016. године бележе се позитивни резултати, изјавила је данас директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.