Вести

Расте популарност друштвених мрежа у информисању мањинских заједница

Аутор: Валентин Мик, 10. децембар 2019. године

Редакција програма на ромском језику Радио-телевизије Војводине објављује вести на друштвеним мрежама још од 2012. године. Вести се објављују и на сајту РТВ-а, на коме је, поред ромског, заступљен и мађарски, румунски, русински и словачки језик. Све редакције имају и своје профиле на Фејсбуку.

Друштвене мреже - спона са русинском дијаспором

Аутор: Валентин Мик, 27. новембар 2019. године

Програм Радио Новог Сада на русинском језику већ неколико година присутан је на Фејсбуку, с тим што омладинска редакција поред Фејсбука користи и Инстаграм налог.

Мађари/Секељи у југозападном Банату

Извор: Комшијске новости, 28. март 2019. године

Недавно је мултиетнички књижевни простор Баната обогаћен још једним значајним делом захваљујући издавачком подухвату Центра за банатске студије из Вршца. У питању је монографско дело под насловом „Мађари/Секељи у југозападном Банату“, ауторке Валерије Киш.

Q радио из Куле и Радио Бела Црква задовољни пословањем, проблем недостатак новинара

  Аутор: С. Димитријевић, 22. јануар 2019. године

Након приватизације Q радио из Куле послује „три пута боље“, а Радио Бела Црква „без дуговања и са редовним платама“, рекли су за сајт Комшијске новости власник Q медије Радован Ковач и в.д. директора и главни и одговорни уредник Радија Бела Црква Радојица Мали. Ипак, обојица кажу да је недостатак новинара један од кључних проблема са којима су суочени њихови медији.

Новинари мањинских медија: Медијске слободе веће у мањинским него у осталим редакцијама

Аутор: К. Ковач, 28. децембар 2018. године

Већина анкетираних новинара који извештавају на језицима националних мањина сматра да су медијске слободе веће у мањинским него у осталим редакцијама у Србији. Половина анкетираних сматра да је стање медијских слобода у Србији незадовољавајуће, 44,6% да је задовољавајуће, а 3,4% да је веома добро, показало је истраживање сајта Комшијске новости (www.komsijskenovosti.rs).

Положај приватизованих мањинских медија није се значајно мењао од 2016. године
Владан Стефановић: Радио Суботица поново најслушанији радио у граду
Дечји драмски фестивал „Нека интеркултуралност буде наша стварност”

29. новембар 2018. године

 Основна школа „Братство–јединство” у сарадњи са Културним центром Панчева, организацијом уметника „Базаарт” и СКПД „Ђетван” организује Дечји драмски фестивал под називом „Нека интеркултуралност буде наша стварност”, који ће се одржати 1. децембра 2018. на Великој сцени Културног центра Панчева.

Приватизација РТВ ОК три године у фиоци Министарства привреде

Аутор: Ј. Пешић, 8. новембар 2018. године

Ни три године након што су стекли право на бесплатне уделе, четворо запослених Радио-телевизије Општине Ковачица (РТВ ОК) још увек нису постали власници ове медијске куће.

Због тужби радника РТВ Прешево три године није приватизована

 18. октобар 2018. године

Приватизација Радио-телевизије Прешево због тужби које су радници ове медијске куће поднели против Министарства привреде траје већ три године, а све док судски спор не буде завршен, она ће имати статус јавног предузећа. Наиме, Скупштина Општина Прешево, која је оснивач РТВ Прешево, 2015. године била је против продаје овог медија па је донела одлуку да се приватизација спроведе поделом акција запосленима без накнаде.