Вести

Средња школа „Сезаи Сурои“  Бујановац  - Имамо само уџбенике за албански језик

18. децембар 2017. године

Средња школа „Сезаи Сурои“ из Бујановца, у којој се настава изводи на албанском језику, има велике проблеме са недостатком уџбеника. Ученици ове школе имају уџбеник једино за албански језик. Са сличним тешкоћама, како за „Комшијске новости“ истиче директор школе Зејни Фејзулаху, суочене су и друге основне и средње школе на југу Србије у којима је настава организована на албанском језику (Бујановац, Прешево и Медвеђа).

"Матко" - школа разумевања

14. децембар 2017. године

Велики одмор на српском, буњевачком, хрватском, мађарском, ромском...

У сарадњи са вероучитељима и наставницима грађанског васпитања пре три године покренут је програм „Корачајмо заједно“, чији је циљ изградња разумевања међу ученицима различитог културног, друштвеног и  језичког порекла и вероисповести.

Мали број ученика гаси одељења на румунском језику
У посети Основној школи "Жарко Зрењанин" из Банатског Новог Села
Настава на хрватском језику у 7 основних и 2 средње школе у Србији

5. децембар 2017. године

Припадници хрватске националне мањине у Србији слушају наставу у седам основних и две средње школе, рекли су за сајт Комшијске новости из Хрватског националног већа (ХНВ).

Тржиште одлучује о увођењу нових образовних профила

5. децембар 2017. године

Економско-трговинска школа “Доситеј Обрадовић” из Алибунара једина је стручна средња школа у Србији у којој се настава одвија на румунском језику. Настава на овом језику уведена је десет година након оснивања школе (1974/75).  

Недостају уџбеници на бугарском језику

1. децембар 2017. године

Гимназија Босилеград

Од 2014. године у босилеградској Гимназији настава се изводи двојезично, на српском и бугарском језику. У сва четири разреда настава на бугарском је организована у по једном одељењу, а на српском у по два.

Неговање мултикултуралности - специфичност и понос школе

1. децембар 2017. године

У посети основној школи “Моша Пијаде” из Иванова

Једно од најспецифичнијих места у Јужном Банату по неговању мултикулуралности и вишејезичности је село Иваново, удаљено око 20 км од Панчева. Богатство суживота припадника више од 10 националних заједница рефлектује и Основна школа “Моша Пијаде”.

Обележавање јубилеја 70 година белетристике на румунском језику

1. децембар 2017. године

Свечаност обележавања јубилеја Издавачке делатности НИУ „Либертатеа” из Панчева – 70 година белетристике на румунском језику одржаће се у четвртак, 7. децембра 2017., у просторијама НИУ „Либертатеа” и Градске библиотеке Панчево.

Јавне консултације у поступку доношења измена и допуна Закона о националним саветима националних мањина

30. новембар 2017. године

Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, је 29. новембра у згради Скупштине АП Војводине у Новом Саду започео поступак јавних консултација о радном тексту Нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.

Отворени Дани српске културе у Крању

27. новембар 2017. године

Изложбом „Стари занати, чувари културно-историјског наслеђа“ отворени су 13. Дани српске културе у Културном друштву Брдо у Крању.