Вести

Нацрт стратегије развоја културе Хрвата у Србији од 2017. до 2021. године

17. март 2017.

Хрватско национално вијеће подсећа и позива све заинтересиране грађане који желе да учествују у изради Стратегије развоја културе Хрвата у Републици Србији за период од 2017. до 2021. године тако што ће своје предлоге, сугестије и допуне послати на е-маил ured@hnv.org.rs или kultura@hnv.org.rs до 19. марта 2017. године. 

Велики успех наших уметника на међународној сликарској изложби

3. март 2017. године

Међународна-мултимедијална сликарска изложба “Citro Pot - фузија традиционалне и модерне уметности” на којој учествују и петоро реномираних уметника из Панчева - Нада Денић, Снежна Јовчић Олђа, Живана Костић, Милан Јакшић и Емил Сфера свечано је отворена 2. марта 2017. и трајаће до 5. марта у Музеју Индије, у Калкути.

 

У Иванову десети пут обележен Међународни дан матерњег језика

22.фебруар 2017.године, Виолета Јованов Пештанац

Међународни дан матерњег језика по десети пут обележен је у уторак, 21. фебруара, свечаном прославом у Иванову, најмањем месту на територији Панчева. У програму уприличеном у Дому културе "Жарко Зрењанин" учествовала су деца различитих националности из панчевачких основних школа са програмом на свом матерњем језику.

 

Обележавање Међународног дана матерњег језика у Србији

20. фебруар 2017. године

Дана 18. 2 .2017. године у организацији Хаус Санџак, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, одржана је трибина “Бошњаци: језик и народ”.

 

Унапређивање услова образовања и интеграције Рома у Србији

17. фебруар 2017. године

Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) Савезне Републике Немачке, Фонду за образовање Рома доделио је грант у износу од 2.373.950 евра. 

 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио председника Националног савета македонске националне мањине

1. фебруар 2017. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је јуче председника Националног савета македонске националне мањине Борчета Величковског, са којим је разговарао о питањима значајним за унапређење положаја македонске мањине, као и других националних мањина у Војводини.

 

Представници Срба и Црногораца у Скадру обележили Савиндан

30. јануар 2017. године

Мештани Скадра присуствовали су светој литургији у Враки, у цркви Свете Тројице, коју је служио митрополит епархије црногорске-приморске Амфилохије Радовић.

Данас је Национални празник Русина у Србији

17. јануар 2017. године

Данас, 17. јануара, обележава се Национални празник Русина у Србији, као подсећање на дан када је 1751. године саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору Франц Јозеф де Редл потписао први званични документ – Уговор о насељавању 200 гркокатоличких русинских породица на тадашњу пустару Велики Крстур.

 

Панчевачки сликари у Индији

17. јануар 2017. године

Центар за развој Интеркултуралног дијалога 'In medias res' из Панчева, са својом партнерском организацијом “Калкута удружење за културно наслеђе” из Индије, учествује у организацији интернационалне мултимедијалне уметничке сликарске изложбе под називом “CITRO POT - ФУЗИЈА МОДЕРНЕ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ УМЕТНОСТИ” која ће се одржати од 2. до 5. марта 2017. године у Музеју Индије у Калкути, главном граду државе Западни Бенгал у Индији.

 

Предавање „Српско – словачке културне везе“ у Музеју Војводине 18.јануара

16. јануар 2017. године

Поводом изложбе „Иза гора и долина - Три века Словака“ др Небојша Кузмановић одржаће предавање „Српско – словачке културне везе“ у среду, 18 јануара.