Вести

Побољшање услова становања за ромске породице

26. април 2017. године

Друга фаза пројекта „Саградимо дом заједно“ отпочела је 1. марта 2017. године. Европска унија поверила УНОПС-у, организацији која ће бити задужена за имплементацију овог пројекта, 1,5 милиона евра да омогући становање за највише 50 ромских породица из мобилних насеља. До краја фебруара 2019. године, кроз овај пројекат биће изграђена зграда за социјално становање у Београду са највише 23 стана за исто толико домаћинстава, док ће 27 породица бити пресељено у сеоске куће.

Oснаживањe капацитета националних савета националних мањина

07.април 2017.

- Дводневне обуке које су реализоване 5. и 6. априла за представнике националних савета националних мањина део су активности Владе усмерених на оснаживање капацитета националних савета и овакве обуке спроводе се континуирано, истакла је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Савети националних мањина подржали иницијативу Министарства културе и информисања за измену Закона о јавном информисању и медијима

31.март 2017. године

Представници савета националних мањина подржали су иницијативу Министарства културе и информисања да изменама Закона о јавном информисању и медијима буде прописан минимални износ средстава који локалне самоуправе треба да издвајају из свог буџета за пројектно суфинансирање медија, а који не би требало да буде мањи од 1 одсто укупног буџета општина и градова.

Додељена средстава за службену употребу језика и писама националних мањина

29. март 2017. године

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у Великој сали Скупштине АП Војводине, потписао је уговоре за 2017. годину о додели средстава за реализацију предметних активности органа и организација, установа и институција с територије АП Војводине, у чијем раду су у службеној употреби језици и писма националних мањина – националних заједница.

 

Нацрт стратегије развоја културе Хрвата у Србији од 2017. до 2021. године

17. март 2017.

Хрватско национално вијеће подсећа и позива све заинтересиране грађане који желе да учествују у изради Стратегије развоја културе Хрвата у Републици Србији за период од 2017. до 2021. године тако што ће своје предлоге, сугестије и допуне послати на е-маил ured@hnv.org.rs или kultura@hnv.org.rs до 19. марта 2017. године. 

Велики успех наших уметника на међународној сликарској изложби

3. март 2017. године

Међународна-мултимедијална сликарска изложба “Citro Pot - фузија традиционалне и модерне уметности” на којој учествују и петоро реномираних уметника из Панчева - Нада Денић, Снежна Јовчић Олђа, Живана Костић, Милан Јакшић и Емил Сфера свечано је отворена 2. марта 2017. и трајаће до 5. марта у Музеју Индије, у Калкути.

 

У Иванову десети пут обележен Међународни дан матерњег језика

22.фебруар 2017.године, Виолета Јованов Пештанац

Међународни дан матерњег језика по десети пут обележен је у уторак, 21. фебруара, свечаном прославом у Иванову, најмањем месту на територији Панчева. У програму уприличеном у Дому културе "Жарко Зрењанин" учествовала су деца различитих националности из панчевачких основних школа са програмом на свом матерњем језику.

 

Обележавање Међународног дана матерњег језика у Србији

20. фебруар 2017. године

Дана 18. 2 .2017. године у организацији Хаус Санџак, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, одржана је трибина “Бошњаци: језик и народ”.

 

Унапређивање услова образовања и интеграције Рома у Србији

17. фебруар 2017. године

Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) Савезне Републике Немачке, Фонду за образовање Рома доделио је грант у износу од 2.373.950 евра. 

 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио председника Националног савета македонске националне мањине

1. фебруар 2017. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је јуче председника Националног савета македонске националне мањине Борчета Величковског, са којим је разговарао о питањима значајним за унапређење положаја македонске мањине, као и других националних мањина у Војводини.