Вести

Додатни конкурс за упис студената на српском, румунском и ромском језику у Високој школи струковних студија за васпитаче

26. септембар 2017. године; Извор: Валентин Мик

Висока школа струковних студија за васпитаче "Михаило Палов" организује додатни конкурс за упис студената у прву годину студија у суботу 30. септембра 2017 године.

 

Пројекција руских филмова у Панчеву

14. септембар 2017. године, Извор: Валентин Мик


У оквиру Недеље руског филма у Србији која се обележава под насловом "Бајке детињства", три пројекције ће бити одржане данас од 16 сати у дворани Културног центра Панчева. Биће одржане пројекције руских анимираних филмова, као и играни филм „Ура! Распуст!”.

Припадници украјинске националне мањине уче матерњи језик у седам основних школа у Србији

30. август 2017. године, Извор: Ј. Пешић

Изборни предмет “Украјински језик са елементима националне културе” у Србији се изучава у седам основних школа, рекли су за сајт Комшијске новости из Националног савета украјинске националне мањине.

Предмет “Матерњи језик са елементима националне културе” слушају ђаци 314 основних и 41 средње школе

29. август 2017. године, Извор: Ј. Пешић

Изборни предмет "Матерњи језик или говор са елементима националне културе" изучава се на 14 језика националних мањина у 314 основних школа и шест језика у 41 средњој школи у Србији, наводи се у извештају о образовању националних мањина, објављеном на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Припадници осам националних мањина у Србији слушају наставу на свом језику

28. август 2017. године, Извор: Ј. Пешић

Према подацима који су објављени на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, припадници националних мањина у Србији целокупну наставу на свом језику могу слушати на осам језика, у 165 основних и 54 средњих школа.

Настава на русинском језику у три општине у Србији

25. август 2017. године, Извор: Ј. Пешић

Настава на русинском језику у Србији одржава се у три основне школе и једној средњој, рекли су за сајт Комшијске новости из Националног савета русинске националне мањине.

 

У уторак отварање изложбе „Ромски живот – Лунго Дром (Дуго путовање)“

26. јун 2017. године

Изложба „Ромски живот – Лунго Дром (Дуго путовање)“ биће отворена у уторак у 19 часова у Галерији Института Сервантес у Београду (Чика Љубина 19).

Издавачка делатност НИУ “Либертатеа” доделила је награду “Књига године”

23. јун 2017. године

На пригодној манифестацији под називом  „Једна издавачка година у једном дану“, која се са кратким прекидима одржава готово три деценије, данас је у седишту НИУ “Либертатеа” из Панчева додељена најпрестижнија книжевна награда румуснке националне заједнице у Србији “Књига године”, Родики Урсулеску Миличић за књигу “Румунско-српски книжевни контакти”.

Најава Европске конференције посвећена мањинским и локалним медијима

22. јун 2017. године

Прва Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима која треба да буде уприличена у новембру ове године у Новом Саду најављена је, 21.јуна, на коференцији за новинаре у Еђшегу.

Представљена књига "Румунски путници у Србији"

19. јун 2017. године

Књига “Румунски путници у Србији” историчара др Мирче Марана у четвртак, 15. јуна, представљена је у Београду у Заводу за проучавање културног развитка.