Вести

Најава Европске конференције посвећена мањинским и локалним медијима

22. јун 2017. године

Прва Европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима која треба да буде уприличена у новембру ове године у Новом Саду најављена је, 21.јуна, на коференцији за новинаре у Еђшегу.

Представљена књига "Румунски путници у Србији"

19. јун 2017. године

Књига “Румунски путници у Србији” историчара др Мирче Марана у четвртак, 15. јуна, представљена је у Београду у Заводу за проучавање културног развитка.

Представљање књиге ”Румунски путници у Србији”

15. јун 2017. године

Књига “Румунски путници у Србији” историчара др Мирче Марана биће представљена у четвртак, 15. јуна у 19 сати у Заводу за унапређење културног развитка у Београду, у Улици Риге од Фере 4.

Позив за учешће у истраживању о учeшћу млaдих у дoнoшeњу oдлукa

6. јун 2017. године

Mрeжa oмлaдинских фoндoвa Зaпaднoг Бaлкaнa и Tурскe спрoвoди рeгиoнaлнo истрaживaњe о учeшћу млaдих у дoнoшeњу oдлукa.

Конкурс за медијске прилоге о словачкој заједници у Србији

15. мај 2017. године

Национални савет словачке националне мањине је 9. маја 2017. године расписао 6. конкурс за доделу годишње награде „Ана Њемогова Коларова“ за најбољи медијски производ о словачкој заједници у Србији. Конкурс траје до 15. јула 2017. године.

 

Добитници повеље „Pro Futuro” за 2017. годину

9. мај 2017. године

Поводом 9. Маја, Дана Европе и Дана победе над фашизмом, и ове године ће Центар „In Medias Res”, једанаести пут за редом, доделити традиционалне Повеље „Pro futuro” („За будућност”), појединцима, удружењима грађана и институцијама са територије Града Панчева, који су својим радом и залагањем, у оквиру свакодневних активности, допринели унапређењу интеркултуралног дијалога и очувању вредности грађанског друштва. На предлог прошлогодишњих добитника (Дописништва РТВ из Панчева, Филипа Крумеса и Удружења Грађана „Посети Панчево”) овогодишња признања биће додељена:

Побољшање услова становања за ромске породице

26. април 2017. године

Друга фаза пројекта „Саградимо дом заједно“ отпочела је 1. марта 2017. године. Европска унија поверила УНОПС-у, организацији која ће бити задужена за имплементацију овог пројекта, 1,5 милиона евра да омогући становање за највише 50 ромских породица из мобилних насеља. До краја фебруара 2019. године, кроз овај пројекат биће изграђена зграда за социјално становање у Београду са највише 23 стана за исто толико домаћинстава, док ће 27 породица бити пресељено у сеоске куће.

Oснаживањe капацитета националних савета националних мањина

07.април 2017. године

- Дводневне обуке које су реализоване 5. и 6. априла за представнике националних савета националних мањина део су активности Владе усмерених на оснаживање капацитета националних савета и овакве обуке спроводе се континуирано, истакла је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Савети националних мањина подржали иницијативу Министарства културе и информисања за измену Закона о јавном информисању и медијима

31.март 2017. године

Представници савета националних мањина подржали су иницијативу Министарства културе и информисања да изменама Закона о јавном информисању и медијима буде прописан минимални износ средстава који локалне самоуправе треба да издвајају из свог буџета за пројектно суфинансирање медија, а који не би требало да буде мањи од 1 одсто укупног буџета општина и градова.

Додељена средстава за службену употребу језика и писама националних мањина

29. март 2017. године

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у Великој сали Скупштине АП Војводине, потписао је уговоре за 2017. годину о додели средстава за реализацију предметних активности органа и организација, установа и институција с територије АП Војводине, у чијем раду су у службеној употреби језици и писма националних мањина – националних заједница.