Вести

УНС: Захтеви за кандидатуру новинара за националне савете неприхватљиви

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује притиске националних савета на новинаре мањинских медија којима се од њих захтева да буду на изборним листама за националне савете националних мањина и тражи да они моментално престану.

 

У Новом Саду по шести пут манифестација „Под крошњама на Штранду“

10. јул 2018. године

Манифестација “Под крошњама на Штранду” коју организују Градска библиотека у Новом Саду, Херор Медиа Понт и Центар за развој мањинских и локалних медија почеће у понедељак, 16. јула на новосадској плажи Штранд и трајаће до 11. августа ове године.

У суботу у Банатском Новом Селу фестивал “Банатскa трубa”

26. јун 2018. године

Фестивал дувачких оркестара “Банатска труба” биће одржан у суботу 30. јуна у 19 часова у центру Банатског Новог Села.

У Панчеву почињу “Дани словенске културе”

11.јун 2018. године

Фестивал “Дани словенске културе” почиње у среду, 13.јуна, промоцијом књиге “Сликовни буквар православља” ауторке, Олгице Стефановић, у Градској библиотеци у Панчеву са почетком у 20 часова.

“Духови” у Маргити протекли у знаку српских и румунских обичаја

 

31. мај 2018. године

Једна од омиљених месних слава, коју су млади редовно посећивали због чувених игранки, су „Духови“ у Маргити. Ову славу у Маргити заједно славе Срби и Румуни, али и сви други који сложно живе у овом месту.

Почео курс румунског језика за основце у Глогњу

29. мај 2018. године

Курс румунског језика за основце почео је почетком маја у просторијама Дома културе “Младост” месту Глогањ код Панчева.

Истраживање Комшијских новости: Ученици задовољни образовањем на језицима националних мањина

29. децембар 2017. године

Од 388 ученика који се образују на неком од језика националних мањина у Србији (румунски, албански, словачки, мађарски, хрватски, бугарски, и русински) 300, односно 77% ученика је задовољно, 21% ученика делимично задовољно, а око 2% није задовољно образовањем на језицима мањина, покaзало је истраживање Комшијских новости.

Средња школа „Сезаи Сурои“ Бујановац - Имамо само уџбенике за албански језик

 

18. децембар 2017. године

Средња школа „Сезаи Сурои“ из Бујановца, у којој се настава изводи на албанском језику, има велике проблеме са недостатком уџбеника. Ученици ове школе имају уџбеник једино за албански језик. Са сличним тешкоћама, како за „Комшијске новости“ истиче директор школе Зејни Фејзулаху, суочене су и друге основне и средње школе на југу Србије у којима је настава организована на албанком језику (Бујановац, Прешево и Медвеђа).

 

Мали број ученика гаси одељења на румунском језику

15. децембар 2017. године

Банатско Ново Село познато је по неговању мултикултуралности и добром суживоту грађана различитих националности. Једно је од највећих насељених места Града Панчева, али и место са највише становника румунске националности.

"Матко" - школа разумевања

15. децембар 2017. године

Велики одмор на српском, буњевачком, хрватском, мађарском, ромском...