Припадници украјинске националне мањине уче матерњи језик у седам основних школа у Србији

Аутор: Ј. Пешић, 30. август 2017. године

Изборни предмет “Украјински језик са елементима националне културе” у Србији се изучава у седам основних школа, рекли су за сајт Комшијске новости из Националног савета украјинске националне мањине.

Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Србији не постоје основне и средње школе у којима се целокупна настава одржава на украјинском језику.

По евиденцији овог Министарства, 106 ученика у 11 одељења основних школа изучава изборни предмет “Украјински језик са елементима националне културе”, у 5 локалних самоуправа. Средњошколци у Србији до сада нису имали могућност да слушају овај предмет.

Из Националног савета украјинске националне мањине наводе да се “Украјински језик са елементима националне културе”  слуша у основним школама „Петефи бригада“ и „Иса Бајић“  у Кули, „20. Октобар“ у Врбасу, „Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду, „Иво Андрић“ у Будисави, „Јован Поповић“ у Сремској Митровици и “Душан Јерковић” у Инђији. Часови изборног предмета се у овим основним школама одржавају два пута недељно.

“Знање матерњег језика и образовање на свом језику је основно мерило очувања националног идентитета. У условима када Украјинци живе у великом броју места и малог броја деце школског узраста у појединим местима, није лако организовати школу и окупити потребан број полазника. Ипак, значајан напредак учињен је увођењем факултативног учења украјинског језика са елементима националне културе”, наводе из Националног савета украјинске мањине.

Они истичу да постоји и Летња школа украјинистике “Просвета”. Како кажу, она окупља припаднике украјинске националне мањине и из најмањих средина у Србији.

“Школе се одржавају у камповима који се организују у Војводини и у Украјини. Захваљујући осмишљеном програму, доследним извођењем наставе, добром васпитачком и наставном кадру, ова школа је добила признање и високу оцену стручњака”, рекли су из Националног савета украјинске националне мањине за сајт Комшијске новости.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.