Знати словачки језик је могућност више

 

 

13. новембар 2017. године

 Основна школа “Маршал Тито” у Падини једина је школа на територији Србије где се настава одвија искључиво на словачком језику. Школу похађа 479 ученика подељених у 25 одељења, од чега је 24 одељења редовне наставе и једно комбиновано специјално одељење.

О могућностима похађања наставе на језицима националних мањина у Србији, предностима или евентуалним потешкоћама, у овом случају на словачком језику, разговарали смо са директорком ове образовне институције Маријом Галасовом.

Она каже да, имајући у виду велику сличност српског и словачког језика, деца која похађају наставу у овој школи немају проблем да, уколико не желе да упишу гимназије у Бачком Петровцу, Ковачици или медицински смер на словачком језику у Новом Саду, наставе даље школовање на српском језику.

Последњих година, међутим, расте тренд наставка школовања деце у матичној Словачкој, како у средњим школама, тако и на факултетима.

У овој земљи обично се специјализују за услужне делатности, а веома брзо након завршетка средње школе налазе посао у струци. У случају наставка школовања на универзитетима у Словачкој, ова земља им обезбеђује стипендије које задовољавају све њихове месечне потребе, али и смештај у интернатима.

Међутим, Словачка не додељује стипендије за све жељене факултете већ само за оне за које постоје потребе тржишта. Због тога дипломци након окончања  студија практично не чекају ниједан дан на бироу за запошљавање.

Директорка Галасова закључује да деца словачке националности која се одлуче да похађају школовање у Србији на матерњем језику, осим словачког, говоре и српски језик који је обавезан наставни предмет, као и један до два западноевропска језика. Знање матерњег језика им свакако пружа могућност више и шансу за лакше проналажење посла у неким институцијама у Србији у срединама где претежно живи словачко становништво.

Валентин Мик 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Текст је настао у оквиру пројекта о образовању на језицима националних мањина. Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања.Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.