Конкурс за најбољи прилог о Словацима – награда Ана Њемогова Коларова

5. мај 2016. године

Конкурс за најбољи медијски производ о словачкој националној мањини у Србији је у току, а расписао га је Национални савет словачке националне мањине. Конкурс за доделу награде “Ана Њемогова Коларова” ће трајати до 15. јула 2016. Награда се додељује за новинарски прилог (штампа, радио, ТВ, интернет) који се бави животом Словака у Војводини.

Услов је, да је рад био објављен у медијима у протеклој години (од 1. августа 2015. до 15. јула 2016.) на било ком језику осим на словачком. Правилник о додели награде, као и пријава на конкурс се налази на сајту Националног савета: http://www.rada.org.rs/sr/

Сваки новинар/ка има право да пошаље максимум три прилога. Уз радове који су на језицима осталих националних мањина треба послати превод на словачки или српски језик.

Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 250 € у динарској противвредности за аутора.

Пријаву на конкурс може послати редакција или појединац путем поште на адресу Националног савета словачке националне мањине, Булевар Михајла Пупина 1/ИВ, 21000 Нови Сад са назнаком “за новинарски конкурс”.
Ана Њемогова-Коларова (Падина, 1951 – Братислава, 2008) је била наша редитељка, књижевница и новинарка, уредница дечије редакције и главни уредник редакције уметничких програма Радио-телевизије Војводине. Аутор је је радијских и позоришних комада за децу, а њена дела су емитовали на Радио Нови Сад, Радио Београд, Радио Сарајево и Радио Скопље. Живот и каријеру је, деведесетих година прошлог века наставила у Словачкој Републици. За своје документарно и филмско стваралаштво (сценарио и режија) је добила бројне награде на међународним фестивалима, попут филмског фестивала у Монтреалу (Канада) или фестивала кратког филма у Сијени (Италија).