Милошевић: Култура и језик ослонци очувања идентитета у Војводини

Извор: Dnevnik.rs, Е. М, 13. април 2018. године

Језик и култура су главне тачке ослонца идентитета сваке од националних заједница које живе у Војводини, изјавила је данас покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.   

"Отуда је и њихово очување и неговање кључни услов да се ти идентитети не само очувају, него и развијају", рекла је она у Скупштини Војводине учесницима дводневне Међународне конференције "Језик - култура - идентитет". Милошевић је навела да је то један од најважнијих приоритета Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.    

"Зато смо ми оснивачи низа институција од изузетног значаја за културу српског, али не само српског народа", истакла је Милошевић, наведено је у саопштењу Покрајинске владе.Она је нагласила да је осим институционалне веома важна и подршка везана за пројектно суфинансирање у култури.

У 2017. подржали смо више од 800 фестивала, смотри и манифестација... од чега око 270 на језицима практично свих мањина, које живе у нашој покрајини

"У 2017. подржали смо више од 800 фестивала, смотри и манифестација, културно - уметничких друштава, градских и општинских библиотека и издавачких и других подухвата, од чега око 270 на језицима практично свих мањина, које живе у нашој покрајини", рекла је Милошевић.    Када је реч о језику, она је истакла изузетан значај јавног информисања на матерњим језицима и подсетила да Покрајински секретаријат континуирано суфинансира излажење 22 дневна, недељна, месечна омладинска и дечије листове на осам мањинских језика чији су оснивачи национални савети националних мањина.

Покрајински секретаријат континуирано суфинансира излажење 22 дневна, недељна, месечна омладинска и дечије листове на осам мањинских језика чији су оснивачи национални савети националних мањина.

"Уз то, у оквиру конкурсног суфинансирања прошле године смо подржали 65 пројеката медија чији су оснивачи приватна лица или организације цивилног сектора, на дословце свим мањинским језицима, којима се говори у Војводини. Истовремено, подржали смо и 120 медијских пројеката на српском језику", рекла је Милошевић.    У саопштењу се додаје да су на конференцији говорили и потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар и покрајински заштитник грађана Зоран Павловић.   

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.