Правни факултет у Новом Саду дискриминисао мађарске ученике

Извор: Н1, Бета, 16. април 2018. године

Апелациони суд у Новом Саду пресудом је обавезао Правни факултет у том граду да убудуће мора да организује пријемни испит и на језицима националних мањина и навео да је Правни факултет, одбијајући да то учини, поступао дискриминаторски.

"Правноснажном пресудом утврђено је да је Правни факултет у Новом Саду поступао дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине, јер им није омогућио полагање пријемног испита на мађарском језику за претходне три школске године, под условима и на начин прописан Покрајинском скупштинском одлуком о полагању пријемног испита на високошколску установу чији је оснивач АП Војводина, на језицима националних мањина", наводи се у саопштењу.  

Адвокатска канцеларија Бељански, у својству заступника Савеза мађарских ученика Војводине као тужиоца у спору против Правног факултета у Новом Саду, саопштила је још да је факултет обавезан да за школску 2018/19 годину и убудуће, под претњом извршења, омогући полагање пријемног испита и на мађарском језику, и да у року од 15 дана, о свом трошку, објави изреку другостепене пресуде у дневним листовима "Дневник" и "Мађар со" (Магyар Сзо).

Додаје се да је Апелациони суд преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио тужбени захтев Савеза мађарских ученика Војводине.  

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.