Иванишевић: Запошљавање Рома - велики изазов

Аутор: Танјуг, Извор: РТВ, 26. јун 2018. године

 У Србији се бележи константан напредак у образовању Рома и њиховом становању, а велики изазов који стоје пред надлежнима је како повећати запошљавање припадника те националне заједнице, изјавио је данас Ненад Иванишевић из Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома.

Иванишевић, који је и специјални саветник потпредседнице владе Зоране Михајловић, каже да ће надлежно министарство у договору са Националном службом за запошљавање сагледати које мере ће предложити за побољшање запошљавања Рома.

"Неке земље у региону, на пример Црна Гора, интегрисале су у свој правни систем запошљавање припадника националних мањина кад заврше факултет. Мислим да је то прави пут", рекао је Иванишевић.

Навео је да је путем афирмативних мера више од 180 уписаних студената Рома у Србији, а да преко 2.000 ученика похађа изборни предмет са елементима националне културе Рома.

"Говоримо о константном напретку, посебно у области образовање и становања. Више десетина милиона евра се путем Министарства грађевинарства и средстава из ИПА фондова улаже у побољшање живота Рома", каже Иванишевић.

Он је у изјави новинарима уочи скупа посвећеног програму интеграције Рома 2020, рекао да у Србији има више од 500 подстандардних насеља у којима живе Роми што је, додаје, податак који омогућава да се крене у њихову легализацију.

Иванишевић, међутим, наводи да неће бити могуће легализовати сва та насеља.

Стратегија за интеграцију Рома до 2025. садржи пет главних области - становање, образовање, здравствена заштита и приступ социјалној заштити, а Иванишевић каже да се припрема нови акциони план за њену примену.

Позвао је припаднике ромске националне мањине да се активније укључе како би учествовали на изборима за националне савете националних мањина који ће бити одржани на јесен.

Вођа акционог тима Савета за регионалну сарадњу Орхан Усеин каже да се данас разматра извештај о спровођењу акционог плана интеграције Рома за 2017. годину, а да недостају подаци о тачном буџету и потрошеним средствима и тачном броју корисник амера из ромске популације.

"То, нажалост, не даје могућност да се сагледа напредак у односу на 2016", рекао је Усеин и истакао да су позитивне ствари повећање броја уписане ромске деце у предшколско и основно образовање, и деце која су завршила основну школу, те да има добрих пример у побољшању становања Рома на локалном нивоу.

Када је реч о запошљавању Рома, Усеин је рекао да број Рома запослених у државној администрацији треба знатно повећати у односу на њихову заступљеност у укупној популацији, а да приватни сектор треба много више да се ангажује како би боље искористио мере у акционим плановима.

Менаџерка програма за политике Европске уније у Делегацији ЕУ у Србији Мирјана Максимовић је подсетила да је ЕУ у Србији подржала инклузију Рома кроз пројекте вредне 11,4 милиона евра, што ће у 2019. години бити повећано за 20 милиона евра.

Максимовић је истакла значај блиске сарадње институција централног и локалног нивоа, као и других актера укључених у спровођење политика интеграције Рома.

"У Србији постоји солидан стратешки и правни оквир, али је потребно јачати институционалну координацију свих заинтересованих страна на централном и локалном нивоу са цивилним друштвом и ромском заједницом за пуну имплементацију Акционог плана за интеграцију Рома", рекла је Максимовић.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.