Сејдиновић: Кампања националних савета против решења из нацрта Медијске стратегије

Извор: Бета, 11. март 2019. године

Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недим Сејдиновић изјавио је да је тренутно у току кампања националних савета националних мањина против решења за мањинско информисање која се налазе у Нацрту медијске стратегије.

Кампања има за циљ, казао је Сејдиновић за Бету, да се из стратешког документа искључе поједини механизми који би требало да гарантују већи степен медијских слобода и медијског професионализма у сфери информисања на језицима националних мањина.

“Надам се да се све неће завршити као прошли пут, 2014. године, када су доношени медијски закони, када су слична решења као ова која се налазе у нацрту стратегије практично током ноћи нестали као производ договора представника Савеза војвођанских Мађара и других мањинских странака са представницима напредњачке власти”, рекао је Сејдиновић.

Он је истакао да се медијска сцена мањина уређује у складу са генералним политичким договорима да мањинске елите на свом “поседу” могу да раде што год хоће уколико се не мешају у послове “већинске елите”, а да су због тога на губитку и грађани, и људска права, и медијске слободе.

“Национални савети кажу да решења из нацрта Стратегије смањују стечена права националних заједница, а то апсолутно није тачно”, тврди Сејдиновић и каже да “стечена права не подразумевају цензурисане медије, уплашене новинаре и дезинформисане грађане”.

Он је указао на то да су процеси које се дешавају у већинској медијској сфери, где влада потпуна доминација владајуће политичке елите, карактеристични и за мањинске медијске сцене.

“Док државна власт покушава контролу медија да представи као својеврсни државни интерес, мањинске елите покушавају да контролу медија прикажу као право националних мањина”, сматра Сејдиновић.

Он указује да се у Нацрту медијске стратегије налазе решења која омогућавају адекватно, и континуирано финансирање медија и медијских садржаја на језицима националних мањина, али истовремено уводе и одговорност националних савета и контролне механизме којима би се умањила могућност политичких притисака и уцена.

“Ова решења која су проистекла из ставова новинарских и медијских удружења у интересу су градјана који се информишу на мањинским језицима, новинара који пишу на мањинским језицима и, на крају, самих медија”, рекао је Сејдиновић.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) упутили су Влади Србије писмени прилог јавној расправи о Медијској стратегији у којем су указали да нису истините тврдње представника националних савета да решења из документа умањују стечена права припадника националних мањина.

“Положај националних савета националних мањина у систему информисања на мањинским језицима води ка латентној опасности да мањинска медијска сцена буде сведена искључиво на активност националних савета националних мањина”, наводи се у документу која су два удружења послала Влади Србије.

Удружења су навела да “гаранције медијског плурализма мањинског информисања морају да постоје”.

Такође су указали да је циљ решења – повећана објективност и разноврсност извора и медијских садржаја у медијима на језицима националних мањина.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.