За тројезичне табле у 23 општине 10 милиона динара

Аутор: В. Црњански, Извор: Дневник, 8. мај 2019. година

У холу Покрајинске владе јуче је 83 корисника из 23 општине и града са територије АП Војводине, у чијем су раду у службеној употреби, језици и писма националних мањина, потписало уговоре о коришћењу средстава за спровођење вишејезичности. Укупна вредност уговора за које је био расписан конкурс је 10 милиона динара. 

Корисницима овог новца обратио се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Михаљ Њилаш, захваливши на њиховом учешћу на овом конкурсу и залагању за очување мањинских права. 

- Овај конкурс се спроводи више од 10 година и до сада је за развој пројекта из ове области обезбеђено више десетина милиона динара из буџета Војводине. Развој система електронске управе у условима вишејезичности трошкови израде и постављања вишејезичних табли с називима насељених места улица, тргова, органа, организација, јавних обавештења, као и штампање вишејезичних образаца и јавних публикација, од кључног су значаја када је унапређивање вишејезичности у питању - рекао је Њилаш.

- Ове године обезбеђено је 10 милиона динара, што је у поређењу с претходним годинама 500.000 динара више, а од пристиглих 97 пријава из 23 општине, односно града, одобрене су 83 пријаве. На конкурсу су одбијене искључиво пријаве које формално нису испуњавале услове конкурса - објаснио је Њилаш. 

Како је покрајински секретар истакао, велика заинтересованост за овај конкурс сведочи о свести о једном битном сегменту Уставом загарантованог права припадника нацоналних мањина, а то је очување посебности и права на равноправну службену употребу језика и писама мањина. 

- Не можемо говорити о очувању једне националне мањине, уколико није у прилици да се служи својим језиком и писмом. Овај вид сарадње наставићемо и у будућности, уз настојање да се у буџету Војводине обезбеди и више средстава, како би се задовољиле потребе свих учесника конкурса - рекао је Њилаш и подсетио на то да је у склопу придруживања Србије Европској унији, Влада Србије 3. марта 2016. године усвојила је Акциони план за остваривање права националних мањина, којим је за стратешки циљ утврђено пуно поштовање права на употребу матерњег мањинског језика и говора и писма, у складу с потврђеним међународним споразумима и нашим позитивним правом, као и обезбеђивање средстава за финансирање из буџета. 

- Добили смо 40.000 динара за ажурирање података на нашем веб сајту на мађарском језику. Јако смо задовљни јер увек имамо неке нове информације о којима треба да буду обавештени ђаци и родитељи. Сада ћемо то моћи да актуелизујемо - рекла је директорица Техничке школе у Ади Хилда Гилице. 

Александар Ранковић из Месне заједнице Пешчара у Суботици рекао нам је да је његова Месна заједница на конкурсу добила 110.000 динара. 

- Драго нам је да смо добили ова средства. То је други пут да добијамо новац којим решавамо постављање натписа, тројезичних табли. Становништву то, као и путокази које постављамо, пуно значи - рекао је Ранковић. 

Председник Месне заједнице Иваново Јошка Дудуј рекао је да је ова МЗ и раније учествовала на конкурсу. 

- Сада смо добили 200.000 динара за тројезичне табле. Доста тога смо раније већ урадили, а сада настављамо. Нисмо имали довољно средстава да завршимо комплетан пројекат који ћемо сада моћи да завршимо - рекао је Дудуј.

 

 

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.