Брнабић: Србија првак у заштити права националних мањина

Извор: Танјуг, 28. јун 2019. године

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да је Србија апослутни првак у заштити права и слобода националних мањина у Европи, одбацујући тако замерке посланика Партије за демократко деловање Фатмира Хасанија, који је рекао да Србија не жели да интегрише албанску националну мањину у државне институције.

Брнабићева је додала, да у Србији постоје и локалне самоуправе у којима је 15 службених језика у употреби.

Говорећи о стању албанске мањине у Србији и замерци посланика Хасанија да је мали број Албанаца запослен у државној служби, премијерка је рекла да је важно да они који желе да раде у републичким или локалним органима, морају да знају језик државе у којој живе, а обзиром да то, каже, није тако, тешко је да буду запослени.

Премијерка је замолила да на наредном попису становништва у Србији, албанска мањина не бојкотује попис, као што је то, подсетила је, био случај на прошлом попису.

Претходно је министар просвете Младен Шарчевић, такође одговарајући на замерке Хасанија да држава недовољно ради на образовању и обезбеђивању уџбеника на албанском језику, одбацио те тврдње.

Шарчевић је истакао да држава ради на обезбеђивању једнаких услова за све мањине у Србији констатујући да је за националне мањине увек најбитније питање образовање, и да у том смислу, између осталог, одржава редовне састанке са 27 националних савета у Србији.

 "То је рекорд, то Европа не познаје", истакао је Шарчевић и рекао да би волео да државе у региону, Албанија, Црна Гора, Северна Македонија, дају онолико права Србима у тим државама, колико, каже, наша земља обезбеђује права грађанима пореклом из тих земаља.

Коментари

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.